Elastik zemine oturan çelik tel donatılı beton plakların deneysel analizi ve sayısal sonuçlarla karşılaştırmalar
The comparisions with numerical results and experimental analysis of steel fibre reinforced concrete ground slabs on elastic sub-base
- Tez No: 222735
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik zemin, Çelik Tel, Plak, Elastic Foundation, Steel Wire, Plate
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmanın amacı donatı tipi, tel içerigi ve beton sınıfı aynı, yatak katsayıları farklı 3 ayrı çelik tel donatılı plagın, tekil yük altındaki davranısını incelemektir. Deney, tam ölçekli olarak 3,0 x 3,0 x 0,15 m boyutlarında 3 adet plakla sürdürülmüstür. Üç adet 25kg/m3 çelik tel içeren plaklar hazırlanmıstır. Plaklarda kullanılan tellerin boyu 60 mm, çapı 0,75 mm ve çekme dayanımı 1100 N/mm2 olan iki ucu kancalı Dramix'tir. Kullanılan beton sınıfı tüm plaklar için C30'dur. Elastik zemini temsil etmesi amacıyla ekstrüde polistiren köpük levhalar ve kauçuk kullanılmıstır. Plaklar, merkezine yerlestirilen el ile yükleme yapan kriko yardımıyla 1'er tonluk yük artımları ile kırılana kadar yüklenmislerdir. Yük krikodan plaga 0,15 x 0,15 mm boyutlarındaki çelik levha ile aktarılmıstır. Bu tekil yük, plaga uygulanan tekerlek yükünü veya raf ayagının aktardıgı elverissiz yük durumunu temsil etmektedir. Her yük adımında olusan yer degistirme degerleri, plagın 16 noktasına yerlestirilen 1/1000 mm hassasiyetinde ölçüm yapan transducerlar yardımıyla okunmus ve kaydedilmistir. Ayrıca belirli yük adımlarında, olusan çatlak genislikleri ölçülmüs ve kaydedilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate three reinforced steel wire slabs having same type of wire, wire contents, type of concrete and different ground bed modulus under single load. Experimental study made herein has been performed with 3 slabs of dimensions 3.0 x 3.0 x 0.15 full scale. Slabs used in experiment have been reinforced by 25 kg/m3 steel wire. Wires used in the slabs are of Dramix type, with 60mm in length, 0,75mm diameter and tensile strenght of 1100 N/mm2, with hooks on both sides. C30 type concrete has been used for all slaps. Extruded polystyrene foams and rubber have been employed to represent elastic subbase. Slabs have been laden by the help of manually operated jack system placed in center up to failure-point with 1-ton increments. Load has been transferred from jack to the slabs by means of steel plate of dimensions 0,15 x 0,15mm. Single load here represents unfavourable loading situation as it would be by wheel load or shelf leg over the slab. Displacement has been measured through transducers of 1/1000mm accuracy, placed over 16 separate points on the slabs. Measure has been given to crack width rates too, and recorded, which form at particular steps of load.