Poli(N-vinil) imidazol jelinin ve sulfonamid esaslı tersiyer amin içeren reçinenin sentezi ile boyaların giderilmesinde kullanımı
Synthesis of poly(N-vinyl imidazol) hydrogel and tertiary aine containing sulfonamide based resin and using removal of dyes
  1. Tez No: 222748
  2. Yazar: FATİH BİLDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHİRE FİLİZ ŞENKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerik sorbent, Boya giderme, jel, Polymerıc sorbent, Dye removal, Gel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Tekstil endüstrisinin en büyük sorunlarından biri boya atıklarının uzaklastırılmasıdır. Bu amaçla çesitli sorbentler aktif karbon, modifiye çitosan ve bazı yüzey modifiye zeolitler boya artıklarının uzaklastırılmasında kullanılmıslardır. Her ne kadar aktif karbon organik kirleticilerin uzaklastırılmasında etkili bir sekilde kullanılsa da düsük adsorpsiyon kapasitesi olması, rejenerasyonunun uygun ve düsük maliyette olması gerekmektedir. Boya giderilmesinde bir çok sorbent denenmistir.Ancak bu maddelerden birçogu rejenere edilmedikleri için okaliptüs kabugu gibi bir kere kullanılıp atılmaktadır.Reaktif boyaların selüloz, pirinç kabugu, hindistan cevizi kabugu gibi kuarternize organik maddelerle adsorpsiyon kapasitesi 60-420 mg arasında degismekte olup rejenerasyonları ile ilgili basarılı sonuç alınamamıstır. Polimer ve boyanın etkilesimiyle polimer-boya kompleks olusumunun pek çok ilginç ve önemli özelligi vardır.Kulombik, hidrofobik ve sterik etkilesimler, kompleks olusumunu saglayan termodinamik ve dinamik etkilerdir.Hidrojellerin boyayla etkilesimleri ise en önemli unsurdur. Bu çalısmamız için iki farklı çapraz baglı polimerik sorbent sentezlenerek bu polimerlerin boyaların giderilmesinde kullanımı incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Textile industry suffers from huge quantities of aqueous dye-vastes. Among various sorbents activated carbon, clays, modified chitosans and some surface modified zeolites have been found useful in removal of residual dyes in fabric treatments. Although activated carbon is an efficient sorbent in extraction of organic pollutants, it has rather low capacity and needs regeneration to be costeffective in large scale treatments. Many sorbents have been tested for dye removal; however, most of them are not regenerable, such as bagasse pith or eucalyptus bark. Good sorption capacities for reactive dyes (60-420 mg.g-1) are found for quaternized organic materials such as cellulose, rice husks and coconut husk. But these materials have not shown been successfully regeneration. The interaction between polymer and dye leading to polymer?dye complex formation exhibits many interesting and important practical features. Coulombic, hydrophobic, and steric interactions are major factors governing the thermochemical and dynamic aspects of complex formation. The interactions of the hydrogels with dyes are of principal interest. Taking into account the environmental requirements, the development of water-based colored polymer materials is one of the modern targets for the chemical industry. In this study two types cross linked polymers was prepared for removal of dyes from aqueous solutions.