Derebağ (Yahyalı-Kayseri) bölgesindeki Pb-Zn yataklarının minerolojisi, parajenezi ve jeolojisi
Geology, minerology and genesis of zinc-lead deposits of Derebağ (Yahyalı-Kayseri) region
  1. Tez No: 222789
  2. Yazar: ENDER TURAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA GÜRHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kursun, Çinko, Cevher Mineralleri, Hidrotermal, Aladağlar, Lead, Zinc, Ore Minerals, Hydrotermal, Aladağlar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalısmada, Derebağ (Yahyalı-Kayseri) mevkiinde bulunan Pb-Zn cevherlesmesinin jeolojisi, minerolojisi ve jenezinin belirlenmesi amaçlanmıstır. ?nceleme alanı, Orto Toroslar'da, nap tektoniğinin kırık ve faylarının yoğun olduğu bir alan içerisinde yer almaktadır. Devoniyen-Alt Kratese zaman aralığında olusan çesitli özelliklerdeki karbonatlı kayaçlar içerisinde, irili ufaklı çok sayıdaki kursun-çinko cevherlesmesi damar, damarcık ve genellikle K-G, D-B ve KD-GB yönlerindeki tektonik kırıklarla karst bosluklarında gözlenmektedir. Söz konusu yataklarda birincil cevher minerali olarak galenit, sfalerit, pirit, kalkopirit, fahlerz (frayberjit), ikincil mineral olarak smitsonit, serüzit, anglezit, hidrozinkit, malakit, azurit, lepidokrokit, gang minerali olarak ise kalsit, dolomit ve kil mineralleri belirlenmistir. Cevher parajenezlerine ait olusan bu mineraller ve bunların optik özelikleri ile sfalerit ve galenitin bünyesinde bulunan Fe, Cu, Mn, Al, Mg, Ni, Ti, V, W, Co, Cd ve Ge elementlerinin varlığı, bize cevherlesmenin hidrotermal olarak olustuğuna isaret etmektedir. Cevherin kaynağını, levha hareketlerine göre olusan ve inceleme alanına yakın civarında görülen Üst Paleosen-Alt Eosen yaslı Yahyalı Granatoid'ine bağlı metal iyonlarınca zengin cevher magmasının zayıf zonları kat ederek yankayaçların kırık ve çatlaklarına yerlesmis olabileceği düsünülmektedir. Söz konusu, cevherin yerlesiminden sonra, atmosferik sartlar ve hidrotermal etkilesim sonucu karstlasma, remobilizasyon ile damarlar içerisindeki sedimantasyon sonucu cevherlesme son halini almıstır.
Özet (Çeviri)
In this project, geology, mineralogy and genesis of Pb-Zn minerals have been Derebağ (Yahyalı-Kayseri) region. The area under investigation in middle Touros mountain lies when fault and cracks of nape tectonic are mostly seen. In the period from Devoien to Lower Cretaceous, a number of small and big lead-zinc mineralization with in numerous different carbonates-rocks deposited are found an carst caved as veins, vein like and generally along the tectonic fractures trending N-S and NE-SW directions. In the abone mentioned deposits, primary one minerals galena, sphalerite, pyrite, kaskopyrite, freibergite, secondary ore minerals; ceruzite, anglesite, smithsonite, hidrozinkite, malachite, azurite and lepidocrosite, gang minerals calsite, dolomite, clay minerals are determined. The minerals paragenesis and the featuns of these with the existence of sphalerite and galena which countain Fe, Cu, Mn, Al, Mg, Ni, Ti, V, W, Co, Cd and Ge, additionaly existabce, belongs to the same paragenesis, indicate that mineralization took place by hydrotermal procers. Ore depozite, is thought to be formed from magma rich in metal ions which belong to Yahyalı Granatoid formed in the period from upper Paleocene to Lower Eosene that is seen in the study region and dependly on tectonic plate movement, it goes through weak zones and remains in the break fructures of side rock after this movement, this remanatt one takes its final form the sementation which takes places in vein by mobilazitain and the formation of carast due to atmospharic candition and hydrotermal reactions.