Yahyalı ilçesi'nin ekoturizm potansiyeli ve çevre sorunları
The ecotourism potential and environmental problems of yahyali
- Tez No: 235527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ KAYACILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Yahyalı İlçesi, Şelale, Kapuzbaşı Şelalesi Derebağ Şelalesi, Yeşilköy Şelalesi, Güney Şelalesi, Çevre Sorunları, Aladağlar, Rafting, Ecotourism, Yahyalı, Waterfall, Kapuzbaşı Waterfalls, Derebağ Waterfall, Yeşilköy Waterfall, Güney Waterfall, Environment Problems, Aladağlar, Rafting
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Günümüz insanlarının turizme bakış açısı giderek değişmektedir. Değişen yaşam koşullarına bağlı olarak insanlar doğadan uzaklaşmış ve kendilerine yapay yaşam ortamları oluşturmuşlardır. Ancak tarihi boyunca doğayla iç içe yaşayan insanoğlunun ondan bir anda kopması mümkün değildir. Bu bağlılığın bir gereği olarak şehir yaşamını tercih eden bireyler ellerine geçen her fırsatta kendilerini doğal ortamlara atmaktadırlar. Ekoturizm olgusunun gelişmesinde de etkili olan işte bu insan ve doğa ilişkisidir. Farklı yerler ve farklı yaşamlar görmek isteyen ekoturistler değişik deneyimler ve heyecanlar yaşamak için seyahat etmektedirler. Ülkemiz, doğal özellikleri sayesinde birçok turizm faaliyetinin yapılabildiği bir coğrafyadır. Ülkemizde ekoturizm adına önemli kaynak değerlerine sahip olan yurt köşelerinden biri de Kayseri iline bağlı Yahyalı ilçesidir. İç Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında geçiş özelliği gösteren ilçe, doğal ve kültürel anlamda farklı renkleri bir arada sunmaktadır. Yapılan çalışmada bu güzel yurt parçasının çekiciliğini artıran etmenlerin başında gelen şelaleler incelenmiştir. Derebağ, Yeşilköy, Kapuzbaşı, Elif ve Güney Şelaleleri merkezli olarak bölgenin ekoturizm potansiyeliyle ilgili kaynak değerler ortaya konulmuştur. Yahyalı'daki şuan uygulanan turizm faaliyetleri belirtilmiş, kullanımdan kaynaklanan sorunlar irdelenmiş ve çevre sorunları üzerinde durulmuştur. Elde edilen veriler ışığında bölge için olması gereken koruma tedbirleri ve uygun kullanım şekilleri belirtilmiştir. Koruma tedbirlerinin alınmaması durumunda bölgede yaşanan yanlış kullanıma bağlı tahribat neticesinde bölgenin doğal güzelliklerini kaybedeceği örneklerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
People?s point of view about nature has been changing gradually. As a result of the changing living conditions people have moved away from nature and created artificial living areas. However it is not possible for the mankind to set apart all at once with the nature with whom he has been living together for ages. As a necessity of this interdependence people who have chosen to live in urban areas rush to nature at any opportunity. This relation between man and nature is the basis of the emergence of ecoturism. Ecotourists who wish to discover new places and new lives travel around in seek of enthusiasm and experience. Our country has a geography of its own which lets various touristic actions as a result of its unique natural features. One of the potential areas having ecotouristic values is a district of Kayseri, Yahyalı. As a transition area between the Mediterranian and the Central Anatolia Yahyalı hosts various natural and cultural colours. In my study the waterfalls which raise the attraction of this beautiful settling are analysed. The resource values about the ecotouristic potential of the district are put forward especially focusing on the Derebağ, Yeşilköy, Kapuzbaşı, Elif and Güney Waterfalls. The touristic actions being held in Yahyalı at present are indicated, the problems raised due to use are examined and the environmental problems are especially emphasized. As a result of the maintained data the necessary precautionary measures and the suitable ways of usage are pointed out. The fact that the waterfalls will lose their natural beauty due to the devastation because of misusage in case the precautionary measures are not taken is put forward by examples.