Tiyofen sonlu bisfenol -A- diglisidileter ve pirol' ün iletken aşı kopolimerinin sentez ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of conducting graft copolymer of bisphenol -A- diglycidyl ether with thiophene side-groups and pyrrole
- Tez No: 222788
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bisphenol A-diglycidyl ether, Thiophene-3-acetic acid, conductingcopolymer
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada ilk olarak tiyofen sonlu bisfenol-A-diglisidileter, tiyofen-3-asetik asit ilebisfenol-A-diglisidileterin varlığında kimyasal olarak sentezlenmiştir. Daha sonratiyofen sonlu bisfenol-A-diglisidileterin (DGEBATh); p-toluen sülfonik asit (PTSA),sodyum dodesil sülfat (SDS) ve tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBAFB) gibi destekelektrolitler ile pirol varlığında elektrokimyasal olarak kopolimeri sentezlenmiştir.Kopolimerin ve tiyofen sonlu bisfenol-A-diglisidileterin; dönüşümlü voltametri (CV),taramalı elektron mikroskobu (SEM), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), 1HNMR,GPC ve FT/IR gibi tekniklerle aydınlatıldı. Kopolimer filmlerinin iletkenliği isedört nokta tekniği ile belirlendi.Anahtar Kelimeler : Bisfenol-A-diglisidileter, tiyofen-3-asetik asit, iletken kopolimer
Özet (Çeviri)
In this study, firstly Thiophene-3-acetic acid and Bisphenol A-diglycidyl ether weresynthesized by chemical method. The syntheses of copolymers of DGEBATh andpyrrole were achieved electrochemically by using three different supportingelectrolytes, p-toluene sulfonic acid (PTSA), sodium dodesyl sulphate (SDS) andtetrabutylammonium tetrafluoroborate (TBAFB). Characterization of BFADE/Th andBFADETh/PPy were performed by combined techniques, consist of cyclic voltammetry(CV), scannig electron microscopy (SEM), diferantial scanning calorimetry (DSC), 1HNMR,GPC and FT/IR studies. The conductivity of copolymer films were measured byfour-probe technique.