Gümüşköy (Ulukışla-Niğde) curuflarının asit maden drenajı oluşturma potansiyeli ve çevreye etkisinin incelenmesi
Investigation of potantial of acid mine drainage formation around Gümüşköy (Ulukışla-Niğde) slag pile and its enviromental impact
  1. Tez No: 222800
  2. Yazar: GÖKHAN KELEBEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN LERMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asit maden drenajı, çevre kirliligi, su kimyası, toprak kimyası, Ulukısla, AMD, environmental pollution, water chemistry, soil chemistry, Ulukısla
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmanın amacı; Gümüsköy Curuflarının asit maden drenajı olusturma potansiyeli ve çevreye etkisinin incelenmesidir. Gümüsköy Curufları Nigde-Ulukısla lçesinde Gümüsköyü civarında yer almaktadır. Asidik maden drenajı (AMD), dünyanın her yerinde madencilik alanlarında önemli bir çevresel problemdir. Sülfürlü minerallerin madencilik alanlarında depolanması ve atılması sürecinde su ve oksijene maruz bırakılması sonrasında, bu tür minerallerin dogal oksidasyonunun bir sonucu olarak AMD meydana gelmektedir. nceleme alanında Paleozoik yaslı mermer ve kireçtaslarından olusan Bolkardagı grubu temel kayaçları olusturmakta, bunların üzerine serpantin, peridotit, gabro diyabaz ve diyoritten olusan Alihoca ofiyoliti gelmektedir. Alihoca ofiyoliti üzerine gelen ve çakıltası, kumtası, marn ve kireçtaslarından olusan birimler tektonizmadan dolayı kıvrımlanmıs ve küçük ölçekli faylarla atılmıs durumdadırlar. Bölge halkının içme suyu olarak yararlandıgı pınarlar bu fay ve kırık sistemleri tarafından kontrol edilmektedirler. Bölgedeki kayaçlarda ortalama olarak Cu 0,01 ppm, Pb 0,27 ppm, Zn 2,87 ppm, Ni 0,12 ppm, Mo 9,98 ppm, As 1,80 ppm gözlenmistir. Topraklarda ise ortalama olarak 19,64 ppm Cu, 41,23 ppm Pb, 24,15 ppm Zn, 0,12 ppm Cd, 16,1 ppm As ve 45,75 ppm Mo belirlenmistir. Atık sahasına yakın yer altı suları beklenenden daha bazik karakterdedir. Yani AMD etkisi bu sularda izlenmemektedir. Ancak kirlilik boyutları, curuflarda belirlenen ikincil mineraller, serisit, simitzonit ve zinkosit minerallerinin varlıgı, bu atık sahasında pritin oksitlendigini ve baslangıçta AMD olusturdugunu göstermektedir. Ancak yan kayaçta asırı Ca+2 içeren dolomit, kalsit, bulundugundan nötralize potansiyeli oldukça yüksek bir ortam olusmus olmalıdır. Her ne kadar bölgedeki yan kayaçlar ve toprakların dogal nötralize özellige sahip olmasına karsın, topraklarda ve sularda meydana gelen bu asırı kirlenme bölgede yasayan canlılar açısından bir tehdit olusturmaktadır. Ayrıca curufların açık alanda her türlü etkiye açık olması, yeniden zenginlestirmeye tabi tutulmaları çevre kirliligini artırmaya devam edecektir. Curufların yakın kesimlerinde tarımsal faaliyetlerden uzak durulmalı, kuyu suları hiçbir amaçla kullanılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Gumuskoy slag piles are located in Nigde-Ulukisla County vicinity. Acidic mine drainage (AMD) is a serious environmental problem in mining areas throughout the world. AMD occurs as a result of the natural oxidation of sulfide minerals when they are exposed to oxygen and water during their disposal and storage at the mining sities. The units which come on the Ali Hoco ophiolite are contains limestone, sandstone and gravelstone. This units are deformed by tectonic activity and little scale faults. Spring waters that consumed by the people of the region are governed by local faults and fracture systems. The rocks at the region contain as an average of Cu 0,01 ppm, Pb 0,27 ppm, Zn 2,87 ppm, Ni 0,12 ppm, Mo 9,98 ppm, As 1,80 ppm. The soils also has an average of 19,64 ppm Cu, 41,23 ppm Pb, 24,15 ppm Zn, 0,12 ppm Cd, 16,1 ppm As ve 45,75 ppm Mo. The well waters close to the disposal area are more basic than expected. This effects of AMD can not be ecpected in these waters. However the contamination levels, secondary minerals in slag piles, and existence of sericite, simitzonite and zinkosite minerals indicate that pyrite has been oxidized and the AMD formation has started at first state. On the other hand because of the existence of dolomite and calcite in the wallrocks including large amounts of Ca+2, an environment highly capable of neutralization should have been developed. Although the wall rocks and the soils have natural neutralization ability, the contamination occuring in the soils and waters threatens the life of organisms at the region. Besides, being exposed to all types of effects of surfacial conditions and re-concentration activities of slag piles will induce the enviromental pollution. Agricultural activities and well- water consuption in close vicinity of teh slag piles should be avoided.