Sorting of fluorescent minerals by using a multi sensor sorter (midas)
Cok sensorlü bır ayırıcının (MIDAS) floresans minerallere uygulanması
- Tez No: 222848
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: optik ayirici, elektronik ayirma, florit, seelit, Optical Sorting, Sorter, Electronic Sorter, Fluorite, Scheelite
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısma çesitli minerallerin yüzeysel (renk, floresans) özelliklerini kullanarak, otomatik ayırılma olanaklarını arastırmak için yapılmıstır. MIDAS aletinde kizil ötesi, metal detektörü, optik kamera, UV kamera ve 3D kamera olmak üzere bes adet sensör bulunmaktadır. Numunelerde 4 sensör denenmistir. Metal detektörü ve kızıl ötesinden her hangi bir sonuç alınamamıstır. 3D kameranın kullanılması için bir neden görülememistir. Seelit ile yapılan deneylerde konsantre ile atık arasında herhangi bir renk farkı bulunmadığı için optik aıyrıcı sonuç vermemistir. UV kamera ise floresans olan numuneleri ayırmada basarılı sonuçlar vermis ve konsantre ile atığı ayırmıstır. Florit ile yapılan deneylerde optik kamera konsantreyi tanımlamıs ve basarılı bir ayırma gerçeklestirmistir. UV kamera floresans ısığı altında florit ve yantasları arasında herhangi bir yansıma farkı sezmemis, bu yüzden basarılı bir ayırma sağlanamamıstır. Çalısma sonunda iki mineralinde otomatik ayırıcı ile ayrılması sağlanmıs ve endüstri açısından önemli bir adım atılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is using new sorting methods for two different minerals depending on their surface properties, fluorite and scheelite. The Machine MIDAS has got five different sensors metal, optical, UV, 3D and infrared sensors. For the samples four of these five are tested. Metal and infrared sensors didn?t make any responses. 3D camera was not even evaluated. For fluorite and scheelite efficiency of each of these sorters were studied and when necessary, the combination of two or more sensors? effect on the result of the sorting are investigated. The studies with scheelite samples didn?t get any success with optical sorting as the colors of the concentrate and the tailings were almost the same. The experiments with the UV sorter were succeeded, the fractions were successfully sorted. Fluorite samples were easily sorted by the color sorter. The fluorescence exciting of both tailing and concentrate were almost the same so the UV sorter couldn?t distinguish the both fractions.