Marmaray Projesi'nin kara yolu ulaşımından kaynaklanan sera gazı emisyonlarına etkisi
The effects of the Marmaray Project on the greenhouse gases caused by the road transportation
- Tez No: 222847
- Danışmanlar: PROF.DR. CEM SORUŞBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Ulaşım, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Küresel Isınma, Ulastırma, Marmaray Projesi, Global Warming, Transportation, Marmaray Project
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ulastırma sektörünün sera gazı emisyonlarının salınımındaki payını azaltabilmek amacıyla ülkemizde çesitli projeler yürütülmektedir. Bu projelerin en önemlilerinden biri ise, stanbul bogazı demiryolu bogaz tüp geçisi ve Gebze ? Halkalı banliyö hatlarının iyilestirilmesi projesi olarak adlandırılan Marmaray projesidir. Bu çalısma kapsamında da Marmaray projesinin sera gazı emisyonlarına etkisi arastırılmıstır. Hesaplamalar esnasında IPCC tarafından önerilen ve detaylı TIER 2 ve TIER 3 yaklasımları olarak anılan modeller kullanılmıstır. Böylece Marmaray projesinin karbondioksit, metan, diazotmonoksit, azotoksitler, karbonmonoksit ve NMVOC gazlarının atmosfere daha az salınımına olan katkısı hesaplanmıstır. Ayrıca daha gerçekçi bir sonuç elde edebilmek amacıyla Marmaray hattında tüketilen enerjinin üretilmesi için atmosfere salınan karbondioksit miktarı bulunmus, böylece net salınan karbondioksit emisyonu hesaplanmıstır. Araç doluluk oranlarına göre gelistirilmis senaryolarla günde en az 530 ton en çok 3780 ton karbondioksitin daha az salınacagı elde edilmistir. Bunun yanı sıra Marmaray projesinin verilerinden yararlanarak olusturulan modeller sayesinde, insanların araç kullanım alıskanlıklarına yön verebilecekleri bir kaynak olusturulmustur. Sonuç olarak yüksek emisyon standartlarındaki veya düsük emisyon faktörüne sahip araçların kullanılmasının, toplu tasımacılıgın tercih edilmesinin ve emisyon hesaplamaları yapılırken bogaz köprüsü geçislerinin dikkate alınmasının gerekliligi ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
Several projects are under process in our country to be able to lower the portion of the transportation sector about the releases of the greenhouse gases. One of the most important projects is bosphorus railway tunnel cross and the rehabilitation of the Gebze-Halkalı railways which is also called as Marmaray. In the frame of this thesis the effects of the Marmaray project to the greenhouse gas emissions are studied. During the calculations detailed TIER 2 and TIER 3 approaches recommended by IPCC are used. So the amount of the carbondioxide, methane, dinitrogenmonoxide, nitrogenoxides, carbonmonoxide and NMVOC gases released less to the atmosphere, with the usage of Marmaray is calculated. Also to be able to gain a more realistic result, the amount of carbondioxide gases released to produce the energy that will be used by the Marmaray line is found so the net amount of the carbondioxide gas released is calculated. With the scenarios built up according to the passenger amounts in the vehicles, min 530 ton, max 3780 ton carbondioxide will be released less per day. Beside this, with the models built up according to the data of the Marmaray project, a source that can give a way to the vehicle usage habits of people is obtained. In conclusion the importance of using of the vehicles with high emission standards or low emission factors, preferring the bulk transportation or taking into consideration the real bosphorus cross data during emission calculations is understood.