Direk soğutmalı ve çift merdaneli döküm yolu ile üretilen 6XXX serisi kaynaklı ve kaynaksız alüminyum alaşımlarının oyuklanma korozyonu davranışı
The pitting corrosion behaviors of welded and non-welded 6XXX series aluminium alloys produced by direct chill cast and twin roll cast
  1. Tez No: 222894
  2. Yazar: KÖKSAL KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÜRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum alasımları, Oyuklanma korozyonu, Kaynak islemi, Aluminium alloys, Pitting corrosion, Welding
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Alüminyum otomotiv sanayinde giderek kullanımı artan bir mühendislik malzemesidir. Alüminyumun düsük agırlıgına ragmen sergiledigi yüksek mukavemet ve kolay islenebilirligi bunun nedeni olarak gösterilebilir. Yapısında alüminyumu daha çok barındıran tasıtların digerlerine nazaran daha hafif olması, artan petrol fiyatları göz önünde bulunduruldugunda ekonomik olarak bir avantaj saglamaktadır. Alümiyum levha konvansiyonel olarak direk sogutmalı döküm (DC cast) ve sıcak hadde ile üretilirken ikinci adımı gerektirmeyen çift merdaneli döküm (TRC) yöntemi gün geçtikçe yaygınlasmaktadır. Ancak çift merdaneli döküm yönteminde üretim kademelerini kısaltırken, yöntemden kaynaklanan mikro yapısal olusumlar basta korozyon davranısını etkileyen sorunlara yol açmaktadır. Alüminyumun endüstriyel uygulamalarında tungsten asal gaz korumalı kaynak (TIG) yaygın bir birlestirme islemi olarak kullanılmaktadır. Burada kaynak isleminin ve dolgu metali seçiminin korozyon direnci üzerindeki etkisi, malzemenin kullanılacagı yerin seçiminde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle TIG kaynagında bunlara dikkat edilmelidir. Bu çalısmada TIG kaynagı ile birlestirilmis, iki farklı yöntemle üretilmis Al 6016 ve Al 6082 alasımlarının oyuklanma korozyonu davranısları, kaynak etkisi, üretim yöntemi ve alasım katkısı göz önünde bulundurularak incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Aluminium alloys find different application areas in automotive industry day to day. It is why aluminium has good corrosion resistance, formability and strength in spite of its lightness. If the increasing price of petrol is considered, vehicles that include more aluminium as a counterpart in their construction will have certain advantages. In case aluminium sheet production, twin roll casting (TRC) becomes widespread instead of conventional method direct chill casting (DC) with reducing the production steps. Although TRC has some advantages, some micro structural questions are shown and affect the corrosion resistance, strength etc. of the material. In some industrial applications aluminium has to be used as joints. One of the most prevalent methods is tungsten inert gas welding (TIG). In TIG welding heat exposure and filler metal selection are vital considering on the corrosion resistance and strength of the weldment. In this study the pitting corrosion resistances are investigated of 6016 and 6082 aluminium alloys by keeping in mind the alloys, production methods and welding effect differences.