Uzaktan eğitimde veritabanı tasarımı ve örnek uygulama
Database design for distance education and sample design
- Tez No: 222924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER DEPERLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Teknik Eğitim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Öğretim Yönetim Sistemi (LMS), SQL Server, Veritabanı, İlişkisel Tasarım, Uzaktan Eğitim, Learning Management System (LMS), SQL Server, Database, Relational Design, Distance Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Bölümü
- Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türkiye uzaktan eğitim uygulamasına yeni adapte olmuş ve hızlı bir şekilde gündemine alarak kullanıma başlamıştır. Şimdiye kadar belirli bir ders yada uygulama modülü için birçok veritabanı tasarımı yapılmış ancak evrensel değerde bir eğitim kurumunu oluşturabilecek seviyede geniş çaplı bir çalışma henüz yayınlanmamıştır. Üniversiteler bu uygulamanın en çok yapıldığı eğitim kurumlarından biridir, ancak her bir kurum kendi uzaktan eğitim modeli için bir veritabanı hazırlamaktadır.?Uzaktan Eğitimde Veritabanı Tasarımı ve Örnek Model? adlı çalışmada her kurum ve kuruluşa uyumlu, her ders için uyarlanabilir, gelişmiş, yönetimi kolay 153 tablo ve bu tabloların birbirleri ile tam ilişki içerisinde olduğu bir veritabanı tasarımı yapılmıştır. Veritabanı tasarımında Microsoft SQL Server 2005 veritabanı tasarım yazılımı kullanılmıştır. Veritabanı 38 ana modülden oluşmakta, farklı seviyelerde kullanıcılar tanımlanmakta ve bu kullanıcılara farklı erişim seviyeleri verilmektedir. Sistem bir bütün olarak farklı akademik ve idari personel tarafından yönetilmektedir.Tasarlanan veritabanı ister Windows form ara-yüzüne istenirse web formu ara-yüzüne uyarlanabilmekte ve kullanıcı isteğine göre geliştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey has been nearly adopted the application of distance education and started to use by taking its agenda. Up to now lots of database has been designed for specific courses or applications but a large-scale study which include establishing a universal education institute has not been released. Universities are the education institutions which use this system but each education institution designs own database model for their distance education system.In this study a full relational global database for Learning Management System (LMS) has been designed in MS SQL Server. The database is compatible with every education institutions and could be adjustable every course also is easy to manage with 153 relational tables. Microsoft SQL Server 2005 software was used for this database design. The database consist of 38 modules, different users in different can be defined and different roles and levels are given to these users. Whole system is managed as entirely by academic and administrative stuff.The database is adopted to different forms such Windows or WEB, also can be developed depending on developers.