Second law analysis of thermal storage systems
Isı depolama sistemlerinin ikinci yasa analizi
  1. Tez No: 222941
  2. Yazar: BAŞAK BARUTÇU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİRUZ BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Chemical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Termodinamik, Entropi, Ekserji, TES, Thermodynamic, Entropy, Exergy, TES
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde ısı depolama sistemleri ikinci yasa bakımından incelenmitir. Atık sıcak gazdaki hissedilir ısının bir kısmı tank içinde depolama maddesi olarak kullanılarak su içinde depolanmıtır. Enerji depolanırken, tersinmez ısı aktarımı nedeniyle bir miktar ekserji kaçınılmaz olarak kaybolur. Ekserji kaybını azaltmak için depolama seri olarak balanmı birden fazla kademede yapılır. Ancak, bu ekilde azaltılan ekserji kaybının yanında bu kez de artan tank maliyetleri gündeme gelir. Bu nedenle bir optimum tank sayısı olmalıdır. Bu çalımada optimum tank sayısının be olduu bulunmutur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the thermal storage systems are investigated from second law point of view. Some part of sensible energy of a hot waste gas is stored in the water as storage material in the tank. In storing energy, due heat transfer irreversibilities, some exergy is inevitably lost. To decrease exergy lost storage is done through cascade of n stages. Increasing the number of stages exergy lost decreased but this is offset by the increase in fixed cost of system. It is shown that optimum number of stages is five.