Thermodynamik analysıs and optimization of a thermal energy storage system
Bir ısıl enerji depolama sisteminin termodinamik analizi ve optimizasyonu
- Tez No: 23391
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl Enerji Depolama, Ekserji, Ters inmez 1 ik, Basınç Düşüşü, Thermal Energy Storage, Exergy, Irreversibility, Pressure Drop
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
özv; BÎR ISIL ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ VE OPTÎMIZASYONU BIYIKOGLU, Atilla Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hafit YÜNCÜ Mayıs 1992, 77 sayfa Bu tezde, termodinamiğin ikinci kanunu duyulur ısı ısıl enerji depolama sisteminin optimum tasarımına uygulanmıştır. Sıvı banyosunda ekserji depolanması ve daha sonra bu ekserjinin çekilmesi işlevini görecek bir model tasarlanmıştır. Basınç düşüşü dikkate alınarak sistemdeki tersinmezlikler hesaplanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, incelenen sistemlerin depolama prosesi süresince banyoya verilen ekserjinin yüzde 70 ile 90'ını kaybettiğini göstermektedir. Bu yüzden, ısıl enerji depolama sisteminin ikinci kanun verimi oldukça düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMODYNAMIC ANALYSIS AND OPTIMIZATION OF A THERMAL ENERGY STORAGE SYSTEM BIYIKOGLU, Atilla M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hafit YÜNCÜ May 1992, 77 pages In this study, the second law of thermodynamics is applied to the optimal design of a sensible heat thermal energy storage system. A model which performs the function of storing exergy into and then removing this exergy from a liquid bath, is designed. The irreversibilities in the system are evaluated by taking into account the pressure drop. The results of this study indicate that the systems examined destroy approximately 70 to 90 percent of the exergy input to the bath during the storage process. Thus, the second law efficiency of the thermal energy storage system is extremely low.