Sivriburun balığı (Diplodus puntazzo) yumurtalarının embriyolojik gelişimi ve erken dönem (Lecithotrophic faz) larval morfogenesisi
Determination of embriyonic devcelopment stages and early life history of Sharpsnaut seabream (Diploduss puntazzo)
- Tez No: 222942
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sivriburun karagöz, Diplodus puntazzo, yumurta, embriyolojik gelişim, larva, lecithotrophic faz, Sharpsnout seabream, Diplodus puntazzo, egg, embryogenesis, larvae, lecithotrophic phase
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sivriburun karagöz (Diplodus puntazzo Cetti, 1777) yumurtalarının kültür koşularındaki embriyolojik gelişimi detaylı şekilde araştırılmıştır. Yumurtaların embriyolojik gelişimi 20.62±0.2 ºC'de gerçekleştirilmiştir. Sivriburun karagöz yumurtaları anaç bireylerden hormonal müdahale yapılmaksızın doğal üreme periyodunda elde edilmiştir. Ortalama yumurta ve yağ damlası çapları sırasıyla 0.815±0.009 mm ve 0.258±0.015 mm olarak belirlenmiştir. Embriyolojik gelişim dönemleri her 15 dakikada bir gözlenmiştir. Embriyolojik gelişim sırasında farklılık görülmesinin öncesinde, sonrasında ve esnasında fotoğraf çekilmiştir. Erken morula safhası, erken gastrula safhası, 2 somit safhası ve otolit formasyonu döllenmeden sonra sırası ile 03:00, 9:45, 16:30 ve 20:15 saat sonra gözlenmiştir. Yumurtadan çıkma 20.62±0.2 ºC' de döllenmeden 30.45 saat sonra gerçekleşmiştir. Yumurtadan çıkan larvaların total boy uzunluğu 1.93±0.086 mm olarak belirlenmiştir. Ağız ve anüs larvalar yumurtadan çıktıktan 47 saat sonra açılmıştır.
Özet (Çeviri)
The embryonic development of sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo Cetti, 1777) eggs was investigated in detailed under culture conditions. The experiments have been carried out at 20.62±0.2 ºC. Eggs of sharpsnout seabream were obtained by wild broodstock without any hormonal treatment. The average diameters of the eggs and oil globule were determined 0.815±0.009 and 0.258±0.015 mm, respectively. Embryonic development stages were observed in every fifteen minutes. Whenever there was an evident difference during the embryonic development, the photographs were taken before and after on time. Early morula stage, early gastrula stage, 2-somit stage and formation of otolith of eggs were determined 03:00 h, 10:00 h, 16:45 h and 19:00 h after fertilization, respectively. At 20.62±0.2 ºC, hatching occurred 30:45 h after fertilization. The total length of larvae determined 1.93±0.086 mm at hatching. Mouth opening durations were 47 hours after hatching.