Alçak çözünürlüklü fotoğrafların görüntülenmesi ve bunların optimizasyonu ile ilgili bir çalışma
A study of rendering low resolution images and optimization of these low resolution images
- Tez No: 222969
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar grafikleri, görüntü işleme, piksel, çözünürlük, renk azaltımı, Computer graphics, image processing, pixel and resolution, color reduction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde teknoloji sürekli ilerlemektedir. Sayısal teknoloji ilerledikçe görüntü işleme konusu da ayrı bir önem kazanmaktadır. Bilgisayar grafikleri son yıllarda çok geniş bir alana yayılmıştır ve gelişmesi de büyük bir hızla devam etmektedir. Bir görüntü üzerinde işlem yapmak birçok alanı ilgilendirmektedir. Sayısal görüntüler üzerinde işlem yapmak, mimarlık, coğrafik sistemler, reklamcılık, yayıncılık alanları örnek olarak verebilir. Verilen bir fotoğrafın daha alçak çözünürlüklü düzeylerinde görüntülenmesi ile ilgili bir çok grafik uygulaması vardır. Bu tez çalışmasında; seçilen bir resmin törenlerde stadyumda değişik renklerden oluşan levhalarla gösterimi üzerinde durulmuştur. Bu çalışma bilgisayar teknikleri kullanılarak bilgisayar ortamında geliştirilmiştir. Görüntüler ?piksel? düzeyinde işlenip, görüntülerin elde edilmesinde bilgisayar grafik tekniklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen yeni görüntüler üzerinde görüntü karşılaştırma metrikleri kullanılmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Program kullanıcı seviyesinde Visual Studio .NET 2003 de C# dili kullanılarak Windows sistemlerde çalışabilecek şekilde hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
At present technology is constinuosly improving. As a result of this image processing field gains significant importance. In recent years computer graphics hase been in use in widespread areas and it continues to evolve with rapid speed. Processing on an image suggests many solutions for various fields . Example of image processing use areas expand from architectural and advertisement purposes, to geographical and publishing systems. There exist many applications that involve a given image to be rendered in low resolution format. In the context of this study pictures, composed of colored panels that are shown during formal ceremonies at stadiums, were emphasized. In this study with the use of computer techniques, application was implemented at computer environment. Images were processed in pixel level and we benefited from computer graphics tecniques to obtain images. Image comparison metrics were used on currently obtained new images and results were argued. Application was developed at Visual Studio .NET 2003 programming environment with C# programming language, which executes in Windows systems.