Su ürünleri araştırmalarında yaşam modelleri ve kullanılan istatistiksel yöntemler
Life models and the statistical methods used in aquaqulture researches
  1. Tez No: 222970
  2. Yazar: HÜLYA SAYĞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA GÖKAY ALPBAZ, PROF.DR. ŞANSLI ŞENOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, İstatistik, Aquatic Products, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil balığı, Sağkalım analizi, Kaplan-Meier, Cox regresyon, Solea solea (Sole.), Survival analysis, Kaplan-Meier, Cox regression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki ve Dünyadaki Su Ürünleri ile ilgili yetiştiricilik, avcılık ve temel bilimler gibi alanlarda kullanılan istatistiksel yöntemlerin bir profilini oluşturmak amacıyla yapıldı. İlk olarak, Türkiye'deki Su Ürünleri Fakültelerine tamsayım yöntemiyle posta surveyi ile yapılan anket çalışmasına göre yaşam modelliyle ilgili hiçbir araştırmanın olmadığı saptandı. Uluslararası SCI-A yayınlarda ise, sadece %60'ında istatistiksel yöntem kullanıldığı, bunlar arasında %1.18'inde yaşam modeli uygulandığı, ancak, dil balığı ile ilgili hiçbir yaşam modeliyle ilgili yayının olmadığı saptandı. Yaşam modelinin dil balıklarında uygulanmasının iki önemli nedeni vardır. Bunlardan ilki, Dil balığının yüksek ekonomik değere sahip olması, diğeri ise yapılan literatür araştırmasında dil balığına özgü bir sağkalım analizinin bulunmamasıdır. Bu çalışmada, Solea solea (Dil Balığı) anaçlarının; adaptasyonu ve yumurtlatılması amacıyla doğadan farklı yöntemler ile avlanan dil balıklarında, yarı parametrik yaşam modellerinden olan sabit ve zamana bağlı açıklayıcı değişkenli Cox regresyon modeli kullanılarak dil balığı ile ilgili ele alınan değişkenlerle ölümü etkileyen risk faktörleri belirlendi. Dil balığı yaşam modellemesi sonucunda yaşam süresi üzerinde en önemli faktörün av yöntemi olduğu ve hormon uygulamasının ise etkili olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
This thesis study has been accomplished in order to constitute a profile of the statistical methods used in the fields such as cultivation, fishing and basic sciences related with the Aquaculture in Turkey and the World. First of all, it has been determined with the questionaire made with mail survey using the method of complete census at the Faculties of Aquaculture in Turkey that there is no research related with the life models. It has been concluded in the international SCI-A publications that the statistical method is used only in the 60%, and among them, the life model is used in the 1.18%, however there is no publication related with the life model of the scaldfish. There are two important reasons of the implementation of the life model in the scaldfish. The first of these reasons is that the scaldfish has a high economic value, and the other is that there is no analysis of survival specific to the scaldfish that has been made in the literature research. In this study, by using the fixed and time dependant Cox regression model with the explanatory variant that is one of the half parametric models, the variants discussed related with the scaldfish and the risk factors affecting death have been determined in the scaldfish caught with different methods from nature with the purpose of adaptation and ovulation of the spawner Solea sloea (Sole.). In the conclusion of the life modelling of the Scaldfish, it has been observed that the most important factor in the lifespan is the method of fishing, and that the hormone application is not effective.