Analysis on development of incremental ring rolling process
Kademeli yüzük ovalama işleminin geliştirilmesinin analizi
  1. Tez No: 222982
  2. Yazar: MUİN SÜLEYMAN ÖZTOP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN TEKKAYA, PROF.DR. ZAFER DURSUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Yüzük Ovalama slemi, Sonlu Elemanlar Methodu, Incremental Ring Rolling, Flexible Ring Rolling Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalısmada, çesitli bilezik kesitlerinin üretiminde kullanılabilen yeni kademeli bilezik ovalama islemi incelenmistir. Bu islemin, temel bir basamagının sayısal modellemelerinde ve analizlerinde, MSC Superform, MSC Marc gibi ticari yazılımlar kullanılmıstır. Ayrıca, kullanıcı tabanlı alt programlarla modellemede esneklik saglanmıstır. Bu analizlerin amacı, geometri analizi için malzeme akısını belirleme, ve islem sonrası kalıcı gerilme ve gerinimlerin dagılımlarını maliyeti azaltarak saptamaktır. slem sırasında bir çok dengesizlik görülmektedir ve islemin üç boyutlu tam modelleri fazla sayıda kademeli olarak çözüldüklerinde düzgün sonuç vermektedir. Tam modeller güvenilir ancak çözüm zamanı göz önüne alındıgında maliyetlidir. Bu nenenle bu çalısmada, basitlestirilmis, daha kısa süreli çözümleme zamanı gerektiren ve güvenilir olan modeller üzerine odaklanılmıstır. Üç boyutlu kısmi model, gelistirilmis kısmı model ve hız eslestirmeli model gibi degisik yaklasımlar gelistirilmistir. Modellerin sonuçları, deneysel olarak dogrulamaları yapılmıs tam modellerle karsılastırılmıstır. Modellemede en iyi sayısal parametreleri belirleme çalısmaları incelenmistir. Ayrıca prosesi etkileyen fiziksel parametreler de, takım yolu gibi, ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel incremental ring rolling process used in production of rings with various cross sections is examined. A basic type of this process is investigated numerically, using commercial finite element programs; MSC Superform, MSC Marc. The user defined subroutines are also utilized for flexibility in modeling. The aim of modeling is to determine the material flow for geometrical analysis, strain/stress distribution for tool force analysis and residual stresses, in a cost effective way. The process has instabilities and requires large number of incremental stages to complete a full finite element simulation. The full models are reliable but costly hence the numerical studies are focused on reliable simplified models with lower computation time. Different approaches are developed: three-dimensional segment model, improved segment model, velocity coupling model. The results of these models are compared with experimentally verified full models. Numerical parameters such as mesh type, step size, convergence ratio are examined. After verification of the model different applications to of the process is developed and physical parameters affecting the process are discussed; such as the tool path .