Ege bölgesinde yetişen kavun çeşitlerinin morfolojik ve ISSR DNA markörleri kullanılarak tanımlanması
Determination of genetic variation among melon genotypes grown in Aegean region, by morphologic and ISSR DNA markers
- Tez No: 222993
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA İLBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cucumis melo L, kavun genotipleri, morfolojik özellikler, ISSR, genetik varyasyon, Cucumis melo L, melon genotype, morphologic marker, ISSR marker, genetic variation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kavunun gen merkezlerinden biri olan ülkemiz üstün özelliklerde çok sayıda yerel çeitlere de sahiptir. Bu kavun çeitlerinin meyve ekli-büyüklüü, tadı, eker içerii, depolanabilme performansı ve bazı hastalıklara dayanıklılıı bakımından üstün özellileri olmakla birlikte bu çeitlerin birçou kaybolmakta ve ıslah programlarında etkin bir ekilde kullanılmamaktadır. Bu nedenle, bazı yerel kavun çeitlerimiz ile ticari çeitlerimizin morfolojik ve moleküler markörlerle deerlendirilerek bunlar arasındaki genetik ilikilerin açıa kavuturulması gerekmektedir. Bu çalımada, Ulusal Gen Bankamız ile Amerikan Gen Bankasından temin edilen kırk kavun genotipinin morfolojik-agronomik özelliklerinin deerlendirilmesi yanı sıra moleküler markörlerle de karakterize edilmesi ve bu genotipler arasındaki genetik varyasyonun belirlenmesi amaçlanmıtır. UPOV kriterlerinde yer alan bitkilerin özellikleri ile yaprak eklirengi, meyve ekli-aırlıı, meyve eti sertlii ve rengi gibi 29 morfolojik ve agronomik özellikler ile 56 polimorfik ISSR markörü bakımından kavun genotipleri deerlendirilmitir. statistik deerlendirmeler, NTSYS-pc (2.2j) programında Principal Komponent Analizi (PCA) ve UPGMA'ya göre gruplama (cluster) analizleri yapılarak, dendogramları oluturulmutur. Hem morfojik hem de moleküler açıdan yapılan deerlendirmede, kavun genotiplerinin 4 gruba ayrıldıı belirlenmitir. Morfolojik gruplandırmada, Kırkaaç genotiplerinin farklı gruplarda da yer aldıı görülmütür. Hasan Bey genotipi ise farklı bir grup oluturmu, Çeme kavunu da Kırkaaç-589 genotipi ile aynı grupta yer almıtır. Aynı zamanda bu iki genotipin genetik benzerlik katsayısı da moleküler gruplamada oldukça yüksek deerde olmutur. Bununla birlikte, morfolojik gruplandırmada farklı grupta yer alan TR-40503 (Van) ile PI-344308 (Izmir) genotipleri ISSR markörlerine göre yapılan gruplandırmada en yakın genotipler olarak bulunmutur. Çalımada yer alan kavun genotiplerinin morfolojik-agronomik özellikler açısından benzerlik katsayısı, moleküler markörlerinkine göre daha düük olmutur. Bu sonuç, kavun genotipleri arasında morfolojik olarak büyük varyasyonun olmasına ramen aslında genetik açıdan birbirlerine yakın olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey, one of the secondary centers of the melon, has lots of local melon varieties. Many of them have not been produced commercially, although there is considerable variation in fruit size and shape, taste, brix and storability, and disease resistance which are important for breeding programme. In this research some local melon varieties and commercial varieties were evaluated based on morphologic and molecular markers to establish the genetic relationship among them. Forty melon genotypes collected from various parts of Turkey by Turkish Gene Bank and American Gene Bank, were characterized by using morphologic-agronomic characters and molecular markers to investigate genetic variation among them. Twenty nine morphologic and agronomic characteristics such us leaf shape and color, fruit shape and weight, flesh color and firmness, brix, some features of plants according UPOV criteria and 56 polymorphic ISSR markers were used to define genetic similarity among the melon genotypes by using Principal Component Analysis (PCA) and cluster analysis using the UPGMA in NTSYS-pc (2.2j) software. The melon genotypes used in this study clustered mainly into 4 group for both morphological and genetical basis. In the morphological cluster, the Kirkagac genotypes divided into different clusters. The genotype Hasan Bey formed group separately but the genotype Cesme took place in the same group of Kirkagac-589. Furthermore, the genetic similarity coefficient between these two genotypes was high in molecular basis. TR-40503 (Van) and PI- 344308 (Izmir) which took place in different group in morphological basis, were the most genetically close genotypes indicating the highest genetic similarity coefficient based on ISSR markers. The genetic similarity coefficient among melon genotypes based on morphologic and agronomic characters was lower as to compare range of molecular markers. This data indicated that although there is a wide morphological variation among the melon genotypes, the genetic distance among these genotypes, essentially is genetically distance on basis of DNA markers.