Beyaz peynirlerde bozulmaya neden olan Yarrowia lipolytica ve Debaryomyces hansenii'nin fenotipik ve genotipik identifikasyonu
The phenotypic and genotypic identification of cheese spoiler Yarrowia lipolytica and Debaryomyces hansenii isoleted from white cheese
- Tez No: 222992
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: D. hansenii, Y. lipolytica, identifikasyon, ITS-PCR, D. hansenii, Y. lipolytica, identification, ITS-PCR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Farklı beyaz peynirlerde bozulmaya neden olan 92 maya suu izole edilmi ve bu izolatların identifikasyonları Barnett ve ark.'na (2000) göre yapılmıtır. Tanılanan izolatların 8 genusa ait 13 farklı tür olduu saptanmıtır. En yaygın olarak bulunan izolatlar Debaryomyces hansenii (%32,6), Kluyveromyces marxianus (%18,5) ve Yarrowia lipolytica (%17,4) olarak tanılanmıtır. Tanılanan dier genuslar ise Pichia, Torulaspora, Candida, Williopsis, Galactomyces'dir. Fenotipik tanılamada en sık rastlanan bozulma etkeni türler olarak belirlenen D. hansenii ve Y. lipolytica türleri, 5,8 S ribozomal DNA' daki türe spesifik internal transcribed spacer (ITS) bölgesinin PCR amplifikasyonu (ITS-PCR) ile de genotipik olarak karakterize edilmitir. Yapılan genotipik tanılama sonucunda, 15 Y. lipolytica straini ve 25 D. hansenii straini sırayla 360bp ve 640bp uzunluunda karakteristik tek bir bant oluturmulardır. Biyokimyasal ve fizyolojik karakteristiklere dayalı konvansiyonel metodlar kullanıldıında, tanılama uzun zaman almakta ve çounlukla yanlı sonuçlanabilmektedir. Bu çalımadaki D. hansenii'nin 5 straini ile VI Y. lipolytica'nın bir straini'nin konvansiyonel metodlarla yanlı tanılanması yukarıda belirtilen tezi dorulamaktadır. O nedenle ITSPCR, konvansiyonel metodlara göre daha hızlı, güvenilir, tekrarlanabilir ve daha ekonomiktir.
Özet (Çeviri)
92 yeast strains causing spoilage on different kinds of white cheese were isolated and the isolates were identified according to Barnett et al (2000). It was determined that the identified isolates represented 13 species belonging to 8 genera. The most prevalent isolates belonged to the species Debaryomyces hansenii (%32,6), Kluyveromyces marxianus (%18,5) and Yarrowia lipolytica (%17,4). Other genera encountered were Pichia, Torulaspora, Candida, Williopsis, Galactomyces. D. hansenii and Y. lipolytica found to be the most frequent spoiling agent species at phenotypic identification were genotypically characterized with PCR amplification of the species-specific internally transcribed spacer (ITS) of 5,8 S ribosomal DNA (ITS-PCR). ITS-PCR resulted in single fragments of 360 and 640 bp respectively, from 15 strains of Y.lipolytica and 25 strains of D. hansenii. Use of identification systems based on biochemical and physiological characteristics takes longer time and often results in VIII misidentifications. In this study, false identification of 5 strains of D. hansenii and 1 strain of Y. lipolytica using conventional methods confirmed the above mentioned statement. As a consequence, ITS-PCR was found to be more rapid, reliable, easy to perform and cost effective than biochemical approach.