Brassinosteroidin tuz stresine maruz bırakılan arabidopsis mutantı (det2) üzerindeki fizyolojik ve biyokimyasal etkilerinin araştırılması
Investigation on the physiological and biochemical effects of a brassinosteroid on arabidopsis det2 mutant exposed to salt stress
  1. Tez No: 223013
  2. Yazar: TİJEN DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arabidopsis thaliana, det2, Columbia, 24-epibrassinolide, Brz2001, antioxidative system, salt stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Arabidopsis thaliana'nın yabani tipi Columbia ve brassinosteroid sentezleyemeyen det2 mutantında, 24-epibrassinolid (24-epiBL)'in tuz stresi altında, büyüme parametreleri (kök ve gövde), yaprak bagıl su içerigi, fotosentetik verim, yaprak su potansiyeli, fotosentetik pigment içerigi, prolin ve malondialdehit miktarları, H2O2 birikimi, ve süperoksit dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz (APX), katalaz (CAT), peroksidaz (POX) ve glutasyon redüktaz (GR) gibi antioksidant enzimlerin total ve izozim aktiviteleri üzerindeki etkisi arastırılmıstır. 24-epiBL, tuz stresinin det2'nin kök ve gövde uzunlugu ve kök yas agırlıgında olusturdugu azalmayı iyilestirmistir. Tuz stresi altında det2'nin bagıl su içeriginin, pigment miktarlarının, H2O2 birikiminin, lipit peroksidasyonunun ve total APX aktivitesinin korunması ve GR aktivitesinin artması, Columbia'ya göre tuz stresinden daha az etkilendigini göstermektedir. Ancak Columbia'da tuz stresine baglı olarak bagıl su içerigi ve total APX aktivitesi azalmıs, pigment miktarları, H2O2 içerigi ve lipit peroksidasyonu artmıstır. 24-epiBL, Columbia'da, tuz stresinin azalttıgı Mn-SOD4, total CAT, CAT2 ve CAT3 aktivitelerini ve det2'de ise Fe-SOD2 ve CAT aktivitelerini korumustur. Brassinosteroid biyosentezi inhibitörü Brz2001, Mn-SOD4, Mn-SOD7, total POX, POX1, POX2 ve total APX aktivitelerinde tuz stresiyle olusan azalmaları önlemis, Mn-SOD3, Fe-SOD1 ve Fe-SOD2 aktivitelerini tesvik etmis ve yaprak nispi su içerigi, kök yas ve kuru agırlıgındaki düsüsleri engelleyerek tuz stresinin Columbia'da olusturdugu oksidatif zararı iyilestirmistir. Sonuç olarak, BRS yoksunlugunun in vivo fizyolojik stres durumu yaratarak antioksidan savunma sistemini aktiflestirdigi ve böylece tuz stresine karsı tolerans sagladıgı söylenebilir. Anahtar sözcükler : Arabidopsis thaliana, det2, Columbia, 24-epibrassinolid, Brz2001, antioksidan sistem, tuz stresi
Özet (Çeviri)
The effect of 24-epibrassinolide (24-epiBL) on growth parameters (root and shoot), leaf relative water content (RWC), photosynthetic efficiency, leaf water potential, photosynthetic pigment contents, proline and malondialdehyde contents, H2O2 accumulation and total and isozyme activities of antioxidant enzymes including superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase (APX), catalase (CAT), peroxidase (POX) and glutathione reductase (GR) in wild-type Columbia and brassinosteroid-deficient mutant det2 plants of Arabidopsis thaliana under salinity. 24-epiBL treatment alleviated salt-induced decreases in lengths of roots and shoots and fresh weight of roots of det2. Maintenance of leaf RWC, pigments contents, H2O2 accumulation, lipid peroxidation level and APX activity, together with increased GR activity in det2 under salinity showed that det2 was less affected by salinity than Columbia. However, leaf RWC and APX activity were decreased while pigment contents, H2O2 accumulation and lipid peroxidation levels were increased in Columbia by salinity. 24-epiBL pretreatment preserved the activities of Mn-SOD4, total CAT, CAT2 and CAT3 in Columbia and of Fe-SOD2 and CAT in det2 under salinity. The protective effect a brassinosteroid biosynthesis inhibitor Brz2001 against salinity-induced oxidative stress in Columbia was evidenced by prevention of salinity induced declines in Mn-SOD4, Mn-SOD7, total POX, POX1, POX2 and total APX activities and decrements in leaf RWC, fresh and dry weights of roots caused by salinity and also by the enhancements of the activities of Mn-SOD3, Fe-SOD1 and Fe-SOD2. In conclusion, BRS deficiency results in a constant in vivo physiological stress that, in turn, activates the antioxidative defense system and, consequently, enhances tolerance against salt stress.