Etlik piliçlerde sıcak stresine alıştırma uygulamalarının beyin hsp70 düzeyine etkisinin araştırılması
Studying the effects of thermal conditioning treatments on brain hsp70 level in broilers
- Tez No: 223014
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEHEN BİLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hsp70, sıcağa alıştırma, sıcaklık stresi, sıcaklık şok proteinleri, etlik piliçler, Hsp70, thermal conditioning, thermal stress, broilers, heat shock proteins
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, kuluçka ve yetiştirme döneminde sıcağa alıştırma uygulamalarının iki ayrı damızlık yaşından elde edilen etlik piliçlerde beyin dokusundaki Hsp70 proteini düzeyine etkisinin saptanması ve sıcağa dayanıklılık ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan örnekler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü kümeslerinde yürütülmüş olan ?Embryo Döneminde Uygulanan Isı Stresinin Etlik Piliçlerde Sıcağa Dayanıklılık Üzerine Etkisi? başlıklı 2003 ? ZRF ? 022 no'lu projeden sağlanmıştır. Çalışmada genç (28 haftalık) ve yaşlı (58 haftalık) damızlıklardan elde edilen yumurtaların yarısı optimum kuluçka sıcaklığında (37,8°C) kuluçkalanırken, diğer yarısı kuluçka sırasında 10?18. günler arasında günde 6 saat süreyle 39.6ºC'ye ısıtılmıştır. Her yaş grubunda aynı kuluçka sıcaklığından gelen civcivler üç gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu, standart sıcaklık koşullarında büyütülmüştür. Sıcağa alıştırma grubu, civciv döneminin 5. gününde 24 saat süreyle 36°C'de tutulmuşlar, 21?49. günler arasında her gün 10.00?17.00 saatleri arasında 34°C sıcaklıkta barındırılmışlardır. Sıcak stresi grubu, 21?49. günler arasında her gün 10.00? 17.00 saatleri arasında 34°C sıcaklıkta barındırılmışlardır. Sıcağa alıştırma uygulamasını takiben 6. günde kontrol ve sıcağa alıştırma yapılmış gruplardan ve kesim yaşı olan 49. günde tüm gruplardan, her gruptan dörder adet olmak üzere erkek bireylerden beyin örnekleri alınmıştır. Örnekler alınmadan önce bireylerin rektal sıcaklıkları (ºC) ölçülerek kaydedilmiştir. Örneklerdeki Hsp70, Western Blotting yöntemiyle saptanmış ve protein miktarı BiooneD++ programıyla hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda deneme başı (6. gün) örneklerinde rektal sıcaklıklar ve Hsp70 miktarı üzerinde grup etkisi önemli bulunmamıştır. Deneme sonu (49. gün) örneklerinde yetiştirme sıcaklığı ana etkisinin rektal sıcaklık değerlerini etkilediği saptanmıştır. Genç damızlıklardan ve standart kuluçkadan elde edilen bireylerde sıcağa alıştırma grubunda Hsp70 miktarının kontrol ve stres gruplarına göre daha düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Sıcak kuluçkadan gelen bireylerde ise kontrol ve stres gruplarının Hsp70 miktarını benzer düzeyde etkilediği, alıştırma grubunda ise daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yaşlı damızlıklardan ve normal kuluçkadan elde edilen bireylerde Hsp70 miktarına kontrol ve alıştırma gruplarının benzer düzeyde etki ettiği, stres grubunda ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sıcak kuluçkadan elde edilen bireylerde alıştırma ve stres grubunun Hsp70 miktarını benzer düzeyde etkilediği, kontrol grubunda ise daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Çalışma sonucunda sıcak stresini azaltmada genç damızlık sürülerinden elde edilen yumurtaların kuluçkada yüksek sıcaklık uygulamasının, yaşlı damızlıklardan elde edilen civcivlerde ise 5. günde sıcağa alıştırma uygulamasının olumlu etkilerinin olabileceği yorumuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of thermal conditioning treatments during incubation and rearing periods on brain Hsp70 levels of broilers originated from two different breeding ages and to determine its relationship with thermotolerance. The samples of the study were obtained from the project of titled ?Effect of Heat Stress During Embryonic Period on Thermotolerance of Broilers? and numbered 2003-ZRF- 022 which was conducted in Ege University Agriculture Faculty. Eggs originated from two different breeding ages (young, 28 wk and old 58 wk.) divided into two incubation groups; standard incubation (37.8ºC) and high incubation (eggs were heated at 39.6ºC for 6 h between 10 and 18 days of incubation). Chicks/incubation temperature/parent age were assigned to 3 groups for rearing temperature treatments. Control; standard brooding temperature used in this group. Heat conditioned; chicks were conditioned at 36 ºC for 24 hour on day 5 and then they were exposed to daily heat stress from day 21 to 49 for 34 ºC between 10.00-17.00 h. Heat stressed; broilers were exposed to daily heat stress from day 21 to 49 for 34 ºC between 10.00-17.00 h. Brain samples from four individuals were obtained soon after the postnatal conditioning on day 6 from control and conditioned groups and from all groups on day 49 before slaughtering. Hsp70 was determined with Western Blotting method from brain samples and Hsp70 levels were calculated by BioOneD++ software. The results showed that there weren?t significant effects of groups on rectal temperature and Hsp70 level on day 6 but on day 49, rearing temperature was significantly affected rectal temperature of birds. There was interaction of breeding age-incubation temperature-rearing temperature on Hsp70 level on day 49. Heat conditioned individuals from young breeder and standard incubation temperature had lower Hsp70 level than control and heat stressed groups. However, the individuals from heat stress group of high incubation temperature had higher Hsp70 level than control and heat stressed groups. Although heat stressed group from old breeder and standard incubation temperature was showed higher Hsp70 level than control and heat stressed groups, individuals of control group from high incubation temperature had higher Hsp70 level than conditioned and heat stressed groups. As a result of this study, it was interpreted that high temperature treatment (prenatal conditioning) the eggs originated from young breeder flocks and thermal conditioning of chicks from old breeder flocks on 5 day (postnatal conditioning) may have help to reduce the adverse effects of heat stress.