Betonarme binaların taşıyıcı eleman ve sistem ilave edilerek iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi
Amending and strengthening of reinforced concrete buildings by carrier component and system
  1. Tez No: 223032
  2. Yazar: HAKAN ONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, yilestirme, Deprem, Kapasite, Yanal Rijitlik, Strengthening, Reinforcement, Earthquake, Capacity, Torsional Irregularity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Yurdumuzun altında dünyanın en etkin deprem kusaklarından biri bulunmaktadır veyurdumuzun büyük bir kısmı bu durumdan etkilenecek konumdadır. Geçmisteyurdumuzda birçok yıkıcı deprem oldugu gibi gelecekte de meydana gelebilecekdepremlerin yıkıcı olma olasılıgı büyüktür.Mevcut olarak bulunan ve yeterli deprem güvenligine sahip olmayan yapılar için deönlemler alınmalıdır. Bu yapıların hepsinin yıkılıp tekrar insa edilmesi imkânsız oldugugibi, zaman zaman yüksek güçlendirme maliyetleri bile yetersiz yapılarıngüçlendirilmesinde sorun ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bazı yapılar için tamgüçlendirme yerine, kabul edilebilir bir güvenlige ulastıracak iyilestirme önerileridikkate alınabilir.Bu dogrultuda öncelikle mevcut yapının yetersizlikleri incelenmistir. Mevcut yapının ydogrultusunda çerçeve süreksizlikleri, ayrıca yerel döseme boslukları bulunmasınedeniyle döseme süreksizlikleri bulunmaktadır. Kapasite kontrolleri yapıldıgında dakesitlerin birçogunda düsey yük, kesme kuvveti ve moment kapasitesi tasıma gücüyetersizlikleri oldugu görülmüstür. Bu yetersizlikleri farklı yöntemlerle gidermek içinyedi adet iyilestirme modeli önerilmistir. Bu iyilestirme modellerinin çözümlemeleriyapılarak degerlendirmeler yapılmıstır.Güçlendirme modeli olusturulurken önerilen iyilestirme modelleri arasından en yeterlisonuçları veren model seçilerek yetersizlikler ilavelerle giderilmistir. Güçlendirmemodeli için kesitler incelendiginde tüm tasıma kapasitelerinin yeterli hale geldigi,düzensizliklerin ortadan kalktıgı görülmüstür.Güçlendirme yapılmasına karar verilirken en önemli hususlardan biri maliyettir. Tamgüçlendirmenin getirecegi mali yükün kabul edilebilir rakamlarda olmadıgı durumlariçin iyilestirme önerileri birer çıkıs yolu olabilir.
Özet (Çeviri)
One of the most active seismic zone of earth underlies our country where would beinfluenced widely. As there had been many destructive earthquakes in the past, it ispresumable that probable forthcoming earthquakes would be destructive.There should be cautions for the existing buildings which do not have satisfactoryearthquake safety. It is not possible to demolish and reconstruct all of them; moreover,high strengthening costs can become problematic for the insufficient buildings.Therefore, reinforcing proposals, which would raise to acceptable level, could beconsiderable instead of full strengthening .Collinearly, the deficiency of the existing building is evaluated. Building has framediscontinuities on y direction and floor discontinuity due to its local floor spaces.Further more, there are carrying strength deficiency on vertical load, shear force andmoment capacity of many of the cross section when capacity controls are performed. Inorder to remove these deficiencies, seven reinforcing models are proposed. Allcalculations of each reinforcement models are executed and evaluations performed.In developing the strengthening model, model which has the best results amongproposed reinforcement models is chosen and deficiencies are removed. In theexamination of cross sections for the strengthening model, it is observed that all carryingcapacities became sufficient and disorders are destroyed.One of the most important respects in strengthening decision is cost. For the cases inwhich financial drain is above acceptable level, reinforcement proposals can be a goodsolution.