Ses ötesi görüntülemenin benzetimi
Simulation of ultrasound imaging
- Tez No: 223031
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ ÇİLESİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sesötesi Görüntüleme, Benzetim, Fantom, Görüntü İsleme, Ultrasound imaging, Simulation, Phantom, Image Processing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sesötesi görüntülemede, incelenen dokuların akustik özelliklerine bağlı olarak olusan gürültüler ve yapay olgular, frekans ve odak gibi değiskenlerin yanlıs seçilmeleri ve sistemlerin ölçümlemelerin yapılmamıs olması gibi etmenler görüntülerin yanlıs tanıya neden olacak kadar çok bozulmasına yol açmaktadır. Sıra dısı durumların doğru tanılanması ise yukarıdaki etmenler yüzünden imkansızlasmaktadır. Tanı eğitiminde kullanılan yapay dokuların ticari kısıtları, bilgisayarla yapılan benzetimleri zorunlu hale getirmektedir. Bu tez çalısmasının amacı, sesötesi görüntüleme benzetimlerinin tanı eğitimleri sırasında kullanılabilirliğinin gösterilmesidir. Çalısma kapsamında sesötesi görüntülemenin benzetimi yapılmıs ve parametre seçimlerinin benzetim sonuçlarını nasıl etkileyeceği incelenmistir. Benzetimler, çalısma kapsamında üretilen yapay doku kesitleri üzerinde ve J.A. Jensen tarafından gelistirilmis FIELD II program seti kullanılarak yapılmıstır. Tez çalısması kapsamında yapay doku kesitlerinin olusturulması, kullanıcıya ekrandan bazı değerleri girebilme olanağı veren benzetim programı, olusturulan görüntülerin analizi islevleri için üç farklı program gelistirilmistir. Olusturulan görüntülerin kalitesinin incelenmesi için bir kist fantomu seçilmis, bu fantomun farklı parametrelerdeki benzetim görüntüleri hesaplanmıs ve benzetim görüntülerin birbirleriyle karsılastırılabilmesi için kistlerin algılanabilirliği, gelistirilmis bir program aracılığıyla hesaplanmıstır. Kistlerin algılanabilirliği; görüntü üzerinde olası kist alanlarının arka-plan değerlerinden ayırt edilmesi, bölütlenmesi ve sonra da elips yerlestirme algoritmaları uygulanarak elips büyüklüklerinin karsılastırılması seklinde yapılmıstır. Yapılan çalısmanın sonucunda, benzetim frekansı ile zayıflama ve gürültü katsayıları arttıkça, zayıflama etkilerinin ve bozulmaların daha belirgin hale geldiği, kistlerin ayırt edilebilirliklerinin büyük ölçüde azaldığı ve kist olmayan bölgelerin de kist olarak gruplanabildiği görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Factors like, (i) noise and (ii) artifacts, that occur depending on acoustical properties of tissues, (iii) wrong selection of system variables, like (a) operation frequency, (b) wrong or no calibration, and (c) location of focal points, may cause high amount of image degradation during ultrasound imaging. This in return may lead to misdiagnoses and correct diagnosis of uncommon cases becomes impossible. Misdiagnoses may be prevented by enhanced training of physicians. Limitations of commercially available phantoms make the simulation of ultrasound imaging a sure necessity in training. The aim of this study was to show the feasibility of ultrasound simulation in diagnostic ultrasound training. Under the scope of this work, the ultrasound imaging was simulated and effects of different parameters were observed. Simulations were done on artificial tissue cross-sections using FIELD II program set developed by J.A. Jensen. Three types of programs were developed. Those were specialized for (i) generation of artificial tissue cross-sections, (ii) ultrasound image simulation allowing the user to modify some parameters on-screen, and (ii) analysis of simulated ultrasound images. In order to evaluate the quality of generated images, a cyst phantom was selected and ultrasound images were generated. Identification of cysts was accomplished by comparing dimensions of detected cysts through a series of operations, like the adaptive contrast equalization, segmentation, and ellipse-fitting. Any increase in simulation frequency, noise and attenuation coefficient decreases the possibility of identification. Likewise, an increase in attenuation and degradation results in differential misclassification of a cyst from healthy regions.