Tünel kalıpla inşa edilen yapıların tasarımı
The design of structures which build with tunnel formwork
  1. Tez No: 223033
  2. Yazar: TARIK KINCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tünel Kalıp, Perde Duvar, Tasarım, Tunnel Formwork, Shear Wall, Desing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Hızlı nüfus artısı ve buna baglı olarak konut açıgının kapatılması bir sorun olarakortaya çıkmıstır. Mevcut yapım sistemleri yetersiz kalmıs, endüstrilesmis yapımsistemleri ön plana çıkmıs, tünel kalıp gibi panel sistemlerin önemi artmıstır. Tünelkalıp sistemi, büyük kalıp elemanları ile yapının döseme ve tasıyıcı perde duvarların birseferde yerinde dökümünü olanaklı kılan endüstrilesmis bir yapım teknigidir. Marmara(1999) depreminden sonra bu yapıların depreme karsı güvenilir oldugu kanısı yerlesmis,buna karsın salt perdelerden olusan bu sistemin davranıs tarzı ve hesap metotlarınınyeterliligi belirsizligini korumustur. Bununla birlikte literatürdeki konu ile ilgilikaynagın kısıtlı olusu bu konu ile ilgili arastırmaların yetersiz oldugunu da gündemegetirmistir. Bu tezin kapsamında tünel kalıp sistemler hakkında genel bir bilgi verilmis,kullanılan malzeme ve elemanların genel özelliklerinden bahsedilmis, ele alınan örnekyapılar üzerinde tasarıma etkiyen faktörler (kat adeti, zemin sınıfı, tasıyıcı sistemdüzenlemesi) incelenmeye çalısılmıstır. Elde edilen sonuçlar grafikler halinde ortayakonmus ve yorumlanmıstır. Konu ile ilgili kaynak taraması yapılarak, daha önceyapılan analitik ve deneysel çalısmalardan kısaca bahsedilmistir. ncelenen yapılar vedaha önceki arastırmaların incelenmesiyle elde edilen sonuçlar ve öneriler tezin sonkısmında maddeler halinde sıralanmıstır.
Özet (Çeviri)
Increase of the population which becomes faster everyday causes problems, like thedifficulty to provide new residence. Actually industrialized structures system becamemore frequent as the current ones began to be unsufficient. All of them makes the tunnelformworks very important.Tunnel formwork system is an industrialized method whichenable to construct monolitic structure with its large formwork elements. After TheMarmara Earthquake in 1999, people find trustable this structers which are made bytunnel formworks but also it is still little known the methods of calculation and themanner of the system that is formed mere shearwall.Meanwhile it is discussed that thereis a little source about the subject and it causes insufficient research. In the thesis, it isgiven general information about tunnel formworks and examined the factors that effectthe design (the number of storey ,the catergory of ground ,arrangement of the carriersystem ) by example structures.After getting the results ,they were presented andcommented with graphics. It is mentioned about analysis and experimental studieswhich are done by using previous source researches. At the end of the thesis the resultswere set up in order which are obtained searching the structures and the formerresearches.