Computational analysis of helicopter rotor flowfield in hover and forward flight conditions
Helikopter rotoru etrafındaki akışın askı ve ileri uçuş durumlarında sayısal analizi
- Tez No: 223038
 - Danışmanlar: PROF.DR. ALİM RÜSTEM ASLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Helikopter, İleri Uçuş, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, CFX, CFD, Helicopter, Rotorcraft, Computational Fluid Dynamics, CFD, Hover, Forward Flight, Flapping, Pitching
 - Yıl: 2007
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, helikopter rotoru etrafındaki akış alanı askı ve ileri uçuş durumlarında sayısal olarak incelenmiştir. Hesaplamalı akışkanlar dinamiği hesaplamaları için ticari bir yazılım olan ANSYS CFX 10 kullanılmıştır. CFX çözücüsünün kabiliyetlerinin anlaşılması ve ileri uçuş analizleri için bir temel oluşturmak amacıyla, izole durumdaki model bir rotor askı durumunda analiz edilmiştir. Hesaplamalar çeşitli uçuş şartları için gerçekleştirilmiş, elde edilen sonuçlar deney verisiyle karşılaştırılmış ve kullanılan yöntem doğrulanmıştır. Doğrulama sonrasında ileri uçuş şartlarında AH-1G rotoru analiz edilmiştir. İleri uçuş sırasında palaların kanat çırpma ve yunuslama hareketleri uçuş testinde ölçülen açılar kullanılarak empoze edilmiştir. Analiz sonuçları, deneysel veriler ve diğer bir sayısal çalışmanın sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the flowfield around the helicopter rotors in hover and forward flight conditions are studied numerically using commercially available computational fluid dynamics (CFD) software, ANSYS CFX 10. Hover flight conditions for an isolated rigid rotor was analyzed for assessing the capabilities of the solver and to form a basis for forward flight analyses. The computations are carried out for various flow conditions and the results are compared with the experimental data for validation. Having validated the hover methodology, AH-1G helicopter rotor was analyzed in forward flight conditions. Blades? first harmonics, measured in the flight tests are used to prescribe the flapping and pitching motion of the blade. Comparisons with experiments and other numerical simulations were given for the forward flight case.