Investigation of flow field around flapping wings
Salınan kanatlar üzerindeki akışın incelenmesi
- Tez No: 223037
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FIRAT OĞUZ EDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: kanat çırpma (salınım), kanatlı böcekler, daimi olmayan aerodinamik, hesaplamalı akışkanlar mekaniği, mikro hava araçları, wing flapping, flying insects, unsteady aerodynamics, computational fluid dynamics, micro air vehicles
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, oldukça düşük Reynolds sayılarında uçan böcekler tarafından uygulanmakta olan kanat çırpma (salınım) hareketinin aerodinamiği üzerine eğilmektedir. Özellikle asılı kalma halinde, kanat çırpma döngüsü içinde çok sayıda aerodinamik mekanizma kaldırma kuvvetini arttırıcı yönde etki etmektedir. Tez içerisinde öncelikle, derin bir literatür araştırması yardımıyla, hücum kenarı girdapları, dönüş hareketine bağlı olarak ortaya çıkan sirkülasyon ve iz bölgesi-kanat etkileşimleri gibi daimi olmayan aerodinamik mekanizmalar hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Daha sonra, çırpınan kanatların aerodinamik performansını belirlemenin büyük zorluk teşkil etmekte olduğu göz önüne alınarak, ticari bir Akışkanlar Mekaniği kodunun (Ansys CFX 10.0) daimi halden oldukça uzak olan bu şartlar altındaki akışı simule etmedeki performansı değerlendirilmiştir. Bu amaçla, simulasyon sonucunda hesaplanan kuvvet değerleri ve girdaplılık alanları, böceklere oranla büyütülmüş olan bir kanat çırpma mekanizması üzerinde gerçekleştirilen ölçümlerden elde edilen deney sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study concentrates on the aerodynamics of flapping flight at very low Reynolds numbers, as in the case of insect flight. Especially, in hovering flight, a number of aerodynamic lift enhancement mechanisms are effective during flapping cycle. First, very detailed information on unsteady lift enhancement mechanisms, like leading edge vorticity, rotational circulation, and wake-wing interactions are represented through a deep literature survey. Then, considering that the estimation of the aerodynamic performance of flapping wings is a challanging issue, the performance of a commercial CFD code (Ansys CFX 10.0) under these highly unsteady conditions of flapping flight is evaluated via force and vorticity field comparisons with experimental results obtained from the measurements on a scaled-up robotic flapping wing mechanism.