Kontrol sistemlerinin kullanıldığı yol aydınlatması tesisat kriterlerinin görülebilirlik esasına göre incelenmesi
Examination of design criteria in controlled road lighting installations upon the basis of visibility
  1. Tez No: 223039
  2. Yazar: SEVGİ BAŞAK SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERMİN ONAYGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yol aydınlatması, görülebilirlik, aydınlatma kontrol, Road lighting, visibility, lighting control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalısmada, görülebilirlik kavramına dayanan bir yol aydınlatması kontrol yöntemigelistirilmesi amaçlanmıs ve gerekli hesaplamaları yapan bir bilgisayar programıyazılmıstır. Norveç'in Oslo kentinde gerçeklestirilen kontrol sistemli yol aydınlatmasıtesisatı esas alınarak, bu bilgisayar programı ile hesaplamalar gerçeklestirilmistir.Farklı trafik yogunluklarında, dolayısıyla farklı hız limitlerinde yeterli görüs kosullarınısaglayan yol aydınlatması kriterleri belirlenmeye çalısılmıstır. Ayrıca görülebilirligintrafigin hızı ve yolun ıslaklık durumu ile iliskisi incelenmis, örnek olarak ele alınan yolaydınlatması tesisatlarının bu iki degiskene baglı olarak, görülebilirlikten tavizvermeksizin, ne sekilde kontrol edilebilecegi ve ne kadar enerji tasarruf edilebilecegiirdelenmistir. Sonuçların; CIE'nin ?Tasıt Yolu Aydınlatmasında GörülebilirlikTasarımı? adlı ve TC 4-36 sayılı teknik komitesinin çalısmalarına katkıda bulunması ve?Yol Aydınlatması Yönetim ve Bakımı? adlı ve TC 4-44 sayılı teknik komitesi için altyapı olusturması amaçlanmıstır. Tasıt farlarının görülebilirlige etkisi de ayrıca elealınarak hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to develope a road lighting control method based on thevisibility concept. A software has been developed for required calculations. Lightingcriteria of the controllable road lighting installation in Norway, Oslo are calculated withthis program to determine their values ensuring sufficient visual conditions in varioustraffic densities, namely various speeds. Additionally; relation between traffic speed andwetness of the surface is examined to determine how the sample installations shall becontrolled according to these parameters and how much energy can be saved withoutlosing satisfactory visual conditions.Results, are intended to constitute the substructure of the CIE technical committee TC4-44 called ?Management and Maintenance of Road Lighting? and to contribute to thestudies of the CIE technical committee TC 4-36 called ?Visibility Design for RoadwayLighting?.