Deniz yolu taşımacılığında yük sevkıyatçlığının karar yaklaşımları ve bilgi teknolojileri uygulamaları
Decision approaches of freight forwarder and information technologies in sea transportation
- Tez No: 223041
- Danışmanlar: PROF.DR. NİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Denizyolu Yük Sevkıyatçılığı, Lojistik, Bilgi Teknolojileri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Denizyolu yük sevkıyatçılığı hizmet anlayışı, uluslar arası ticarette müşteriler talep ve beklentilerinin artması nedeniyle lojistik temellere dayanan çok daha geniş kapsamlı hizmet anlayışına bırakmıştır. Bu çalışmada, yeni anlayış doğrultusunda denizyolu yük sevkıyatçılığının organizasyon yapısı ve faaliyet alanları, tedarikçilerine ve denizcilik sektöründe faaliyet gösteren diğer işletmelere yer verilerek irdelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, günümüz yük sevkıyatçılığında hizmet kalitesinin ve sunulan hizmetin verimliliğinin arttırılması amacıyla başvurulan bilgi teknolojileri kullanımının sağladığı avantajlara yer verilmiştir. Bilgi teknolojilerinin denizyolu yük sevkıyatçılığındaki önemi vurgulamak amacıyla STARNET bilgisayar programı kullanılarak uygulama yapılmıştır. Bilgi teknolojilerinin uygulama çalışması diğer bölümlerde ayrıntılı olarak ele alınan faaliyet alanlarının ve sorumluluklarının hem özeti mahiyetinde hem de bilgi teknoloji kullanımının denizyolu taşımacılığındaki önemini daha anlaşılır olarak göz önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
Service approach of freight forwarder in sea transportation has leaving its position to a new logistics based approach due to increasing demands of the customers in international commerce. In this study, under the new service approach the organizational structures, functions of freight forwarder are examined with also describing the logistics providers and other companies in sea transportation. Nowadays, in order to increase the service quality and productivity Information Technologies are started to be used by freight forwarders. Therefore the advantages of Information Technologies are discussed with an application using STARNET computer programme. The practice on information technology is not only a kind of summary of the study but also a decription of its importance in sea transportation. Key Words : Freight Forwarder in Sea Transportation, Logistics, Information Technologies