Yönetimde yeni paradigmaların çevresel ihtiyaçları tatmin boyutları
Relationship between the management's new paradigms and the environmental demands
- Tez No: 223062
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK ERKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yönetimde Yeni Paradigmalar, Çevresel karmaşıklık, Çevresel belirsizlik, Çevresel cömertlik, Çevresel tehditkarlık, Çevresel değişkenlik, Management?s New Paradigms, Environmental Complexity, Environmental Munificence, Environmental Volality, Environmental Uncertainty, Environmental Hostility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Yönetimde Yeni Paradigmaların çevresel ihtiyaçları tatmin boyutları araştırılmıştır. Öncelikle organizasyonel çevre incelenmiş, çevresel özellikler ve günümüzün ana çevresel trendleri belirlenmiştir. Çevresel ihtiyaçların belirlenebilmesi için çevresel eğilimlerin çevresel özellikleri nasıl etkilediği araştırılmıştır. Yönetimde Yeni Paradigmalar incelenirken her paradigmanın tarihsel gelişimi incelenmiş ve önemli teorileri ele alınmıştır. Paradigmaların çevresel ihtiyaçları tatmin boyutları bu ana teorilerin etkisinde belirlenmiştir. Bu işlem yapılırken her paradigmanın harekete geçirdiği iç dinamiği baz alan bir metot kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda bir anket yapılmış ve bu anket ile bir işletmede yönetim düşüncelerinin çevresel ihtiyaçları tatmin edecek biçimde kullanıp kullanmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın literatüre Yönetimde Yeni Paradigmaların aralarındaki farklılıkları çevresel ihtiyaçlar temelinde göstermesi açısından katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca geliştirilen amprik uygulama metodunun da ileriki çalışmalara rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The hypothesis of this study is that thinking of the New Management?s Paradigms satisfies different environmental demands. In the study, differences in the New Management?s Paradigms are researched using the environmental characteristics. Another important research question is how the different management thoughts satisfy the different environmental demands. At the end of the thesis, empirical study was conducted. In the study environmental complexity, environmental volatility, environmental munificence, environmental hostility and environmental uncertainty are examined. Environmental demands are determined using the environmental characteristics, and quality, process, strategy, knowledge and learning management paradigms are analyzed: Relations between new paradigms and environmental demands are determined using a method focusing on internal dynamics which are affected by new paradigms. Telecommunication companies generally make an investment on the Management?s New Paradigms. Because of this thinking, the empirical study was applied in a telecommunication company. The questions were asked in order to measure performance using of the Management?s New Paradigms, and the answers are examined with a statistical method.