Kanban üretim kontrol sisteminin deneysel tasarım teknikleri ile analizi ve bir işletmeye uygulanması
Analysis of kanban production controlled system with design of experiment techniques and applying into an industrial plant
- Tez No: 223063
- Danışmanlar: PROF.DR. M. BÜLENT DURMUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, CONWIP, Deneysel Tasarım, Simülasyon, Çelik Boru, Lean production, CONWIP, Desing of Experiment, Simulation, Steel Pipe
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Günümüzde uluslar arası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet sartlarında varolabilmenin ön kosulu daima en önde kosabilmektir. Bunun için de çagın dinamikyapısına ayak uydurmak, degisiklik ve yeniliklere açık olmak gereklidir. Firmalar buyüzden yeni sistemleri, teknikleri ve teknolojileri bünyelerine adapte etmekzorundadırlar. Bu gerçeklerden yola çıkılarak ilk önce Japonya'daki Toyota otomobilfabrikasında uygulanan ve sonraları dünyadaki diger firmalara da yayılan ?YalınÜretim Sistemi? gelistirilmistir. Sürekli gelismeyi ve israfı ortadan kaldırmayıhedefleyen bu sistem sadece üretim sektöründe degil aynı zamanda hizmet sektöründede uygulanmaktadır. Rekabet edebilirligi etkileyen birçok unsur vardır. Bunlararasında en önemlisi ürün ve hizmetlerin kalitesidir. Kaliteye bütün dünyada güngeçtikçe artan bir yönelim görülmekte ve tüketicilerin kalite ile ilgili beklentileri giderekartmaktadır. Diger taraftan üreticilerin kalite ile ilgili görüs ve düsüncelerinde önemlidegisiklikler olmustur. Artık sadece bitmis ürünün kalitesine önem vermek yerine,üretim sürecinin her asamasında kaliteyi elde etmenin önemli oldugu anlasılmıstır.Ürün ve süreç yönetimini etki eden parametrelerin kontrol altında tutulması,sapmalarının yönetilmesi ve optimizasyonu için son zamanlarda oldukça popüler olandeneysel tasarım teknikleri gelistirilmis ve uygulanmaktadır.Bu çalısma yalın üretim sistemi ile deneysel tasarım tekniklerini bir arada kullanmayıamaçlamaktadır. Çalısma temelde 9 bölümde olusmaktadır. Sonuçları literatürdekiçalısmalarla benzer sonuçları verdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, international competition is quickly becoming more merciless and gettinghigh levels. Under these competition conditions, only term to be existing and sustain thisexistence is running ahead always. In order gain a sustainable competitive advantageover the rivals, organizations need to be open to new changes, innovations andchallenges. Thus; business organizations should absorb these new organizationalsystems, techniques and technologies into their structures. By the light of these truths,?Lean Production System? has been developed, which was firstly applied in JapaneseToyota automobile plants then has been spread all over the world. By aiming continuousdevelopment and removing all system wastes, this system isn?t applied only inproduction environments but also in service environments. There are many factors thataffect to compete. The most important one among these is quality of products andservices. The quality expectation of customers is differentiating and getting radicalchanges. No more main concerns are about only finished goods. Quality at everyproduction steps becomes more important than any time. Controlling the parametersaffecting the products and processes, managing and optimizing deviations of theseparameters is possible to sustain by using ?Design of Experiments - DoE? techniqueswhich are becoming more popular in nowadays.In this study, it?s aimed to focus on both lean production system and design ofexperiment techniques. Paper is built on 9 main sections.