Bor karbür-silisyum karbür kompozitlerinin reaktif sıcak presleme ile üretilmesi
Recative hot peressing of B4C-SiC composites
  1. Tez No: 223065
  2. Yazar: NÜKET ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ ŞAHİN, PROF.DR. ONURALP YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Borkarbür, silisyum karbür, Borkarbur, Silisyum karbur
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalısmada B4C- SiO2-C tozları (hacimce %5-10-15-20 SiC içerecek sekilde)tefzel kaplı bir atritörde, alkol ortamında SiC biyalar kullanılarak, 400 rpm'de 2 saatsüreyle karıstırılmıstır. Daha sonra karısımın alkolü etüvde uzaklastırılmıs, kurutulantozlar granüle edildikten sonra grafit kalıplara yerlestirilerek, reaktif sinterleme 2150-2200°C ve 100 MPa'da vakum ve argon olmak üzere iki farklı atmosferindegerçeklestirlmistir. Grafit kalıplardan çıkarılan numuneler üç nokta egme testine uygunboyutta elmas disk yardımıyla hassas kesicide kesilmistir. Numunelerin yogunluguArchimed prensibi kullanılarak ölçülmüstür. Numuneler elmas çözeltiler kullanılarakparlatılmıs ve ASTM E 399-90 `a göre hazırlanmıs numuneler üç nokta egme testinetabi tutulmustur. Numunelerin sertlikleri LECIA Mikro sertlik cihazında ölçülmüstür.Tüm numunelerde faz dönüsümü X-ısınları difraktometresi ile takip edilmistir. B4Cmatris içinde SiC dagılımları taramalı elektron mikroskobu yardımı ile izlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, B4C/SiC composites will be prepared by adding different amount of SiO2and C mixture to B4C powder by reactive hot pressing technique and pyhisical,mechanical and microstructural characterisation of samples will be carried on. In thefirst stage of the study B4C-SiO2-C powder mixtures which will form B4C/SiCcomposites containing 5-10-15-20 vol % SiC will be prepared in tefzel coated attritor bymilling with SiC balls for 2 hours in ethonole. Then,powder mixture will be dried in anoven and ethanole will be removed. After dried powder granulated, it will be put in tothe graphite molds and they will be sintered by ractive hot pressing technique byappling 2150°C and 2200°C temperatures, 100MPa pressure for 1 hour under vacuumor argon. After sintering, samples will be cutted by diamond coated blade. Then theirdensities will be measured by Archimed technique. Samples will be polished by usingdiamond polishing solution and they will be subject to three point bending testconsidering ASTME E 399-90. In all samples phase transformation will be examined byX-Ray diffraction methode. Microstructures of hot pressed sample will be examed bySEM technique.