Towards the EU: Modelling the dynamics of the Turkish economy
AB?ye doğru: Türk ekonomisinin dinamiklerinin modellenmesi
  1. Tez No: 223070
  2. Yazar: CİHAN AHMET TUTLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birligi, Model, Ekonomi, Tahmin, Türkiye, European Union, Modelling, Economics, Forecasting, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkiye' nin AB' ne tam üyelik hedefi, ülkenin gelecegi ile ilgili belirleyici role sahip olacaktır. Bununla beraber, AB üyeliginin olası etkilerinin incelendigi çalısmaların agırlıkla Gümrük Birligi' nin etkileri ve kalitatif arastırmalarla sınırlı oldugunu görüyoruz. Bu çalısmada, Türkiye, AB ve geri kalan Dünya' yı baslıca aktörler olarak alan bir model olusturulması hedeflenmektedir. Model dahilinde tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinde üretimin yanı sıra isgücü ve sermaye arz-talebi, bir geri bildirim mekanizması içinde çalısan fonksiyonlar ile tanımlanmaktadır. Model, bir temel senaryonun yanı sıra, Gümrük Birligi'nin kapsamının genisletilmesi, AB'den gelmesi planlanan yardımların serbest bırakılması ve/veya arttırılması, göç üzerindeki sınırlamaların azaltılması ve egitime ayrılan payın arttırılması üzerine kurulu altı alternatif senaryo ve muhtemel bir üyelik senaryosu altında 2032 yılına kadar simüle edilmektedir. Çalısma sonucunda kisi basına düsen milli gelirin, olası bir üyelik dahilinde %60 kadar daha fazla artabilecegi ve borç stogunun daha kontrol edilebilir düzeylere çekilebilecegi ama dıs ticaret açıgının büyüyebilecegi görülmüstür. Göçün olumsuz etkisinin sınırlı olacagının anlasıldıgı modelde, olası bir üyeligin iki tarafın da yararına olacagı gözlenmistir. Simülasyon sonuçlarında, alternatif senaryolarda dahi, kisi basına düsen milli gelir basta olmak üzere bir çok parametrede önemli farklılıkların çıkabilecegi öngörülmüstür. Yine de bütün senaryolarda, en az bir degiskenin daha kötüye gittigi, bu yüzden de hangi senaryo gerçeklesirse gerçeklessin, uygun politikalarla desteklenmesi gerektigi anlasılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey?s prospect of joining the EU will shape the country?s future. On the other hand, studies on the possible impact of EU membership on Turkey are usually confined to analyses of the Customs Union and to qualitative studies. The aim of this study is to build an economic model having Turkey, the EU and the Rest of the World as main agents. In the agricultural, manufacturing, and services sectors, production levels as well as labour, capital demand and supplies were estimated with possible descriptive functions that work in a feedback mechanism. The model was simulated until 2032 under a base scenario and six alternative scenarios, which considered policy options such as extending the customs union, allowing and/or increasing funds from the EU, bringing down the barriers on immigration, and increasing investment in education; as well as a possible membership scenario. It has been observed that benefits of membership could be very high, with GNP per capita increasing by around 60% more than it otherwise would and debt stock becoming more manageable. However, the trade deficit is expected to grow even more. The negative impact of immigration is observed to be limited and overall membership was observed to benefit both sides. Even under the alternative scenarios, substantial changes were observed, mainly as increases in the level of GNP per capita. However, under all scenarios, at least one factor among the others got worse, meaning that whatever scenario becomes reality, it will call for suitable policies to be implemented.