Computational fluid dynamics analysis of turbulent flows
Türbülanslı akışların hesaplamalı akışkanlar mekaniği ile analizi
- Tez No: 223071
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FIRAT OĞUZ EDİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Büyük girdap simülasyonu, Sonlu Farklar, Pade-tipi Filtreler, Large Eddy Simulation, Finite Difference, Pade-type Filters
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, sıkıştırılabilir büyük girdap simülasyonu (large eddy simulation) için yüksek mertebeden sonlu fark çözücüsü kullanılmıştır. Bu method, Kartezyen sayısal ağlardaki salınımları yok etmek için onuncu mertebeden düşük-geçiş oranlı Pade tipi filtreleri ile altıncı mertebeden kompakt şemaları kullanmaktadır. Uzaysal ayrıklaştırmalar, dördüncü mertebeden Runge-Kutta metodu ile çözülmüştür. Sayısal ağ hücrelerinden küçük yapılar için Smagorinsky ağ altı modeli uygulanmıştır. Kompakt şemaların, salınım özellikleri ve spektral çözünürlüğü gösterilmiştir. Pade tipi filtrelerin sönümleme karakteristiği girdap iletimi problemi yardımıyla belirlenmiştir. Daha sonra, altıncı mertebeden kompakt şemanın doğruluğu ve etkinliği geçici kayma tabaka problemi için elde edilerek, bu şemanın büyük girdap simulasyonu için uygun bir seçenek olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A high-order finite difference solver for compressible large-eddy simulation is presented. The solver employs sixth-order compact schemes in conjunction with up to tenth-order low-pass Pade-type filter operators which are required for numerical stability on Cartesian meshes. The spatial schemes are coupled with explicit standard fourth-order Runge-Kutta method. Smagorinsky subgridscale model is used for smaller scale than cell volume. The dispersion characteristics and spectral resolution of the compact schemes are also presented. To determine the dissipation characteristic of Pade-type filter advection of vortical disturbance problem is examined. Then, the accuracy and efficiency of sixth-order compact scheme are evaluated by temporal shear layer problem to trade-off whether it represents an effective choice for large eddy simulation.