ISO/TS 16949'da süreç yönetimi uygulamaları
Process management applications in ISO/TS 16949
- Tez No: 223074
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç Yönetimi, Kalite, ISO /TS 16949, Process, Process Management, Quality, ISO/TS 16949
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kalite, müsteri memnuniyetini saglayan gereklere uygunlugu ifade etmektedir vemüsteri beklentileri ile yıllardır kalitenin degisen anlamı firmalarda farklı yaklasımlarıgündeme getirmistir. Müsteri talepleri ile degisen pazar sartları ve artan rekabet ilefirmalar sadece üretim faaliyetlerinde degil, hizmet faaliyetlerinde de müsteritaleplerinin karsılanması geregini görmüs ve bu durum firmaları faaliyetlere degerkatan, diger firmalara göre rekabet avantajı saglayan ?süreçlerine? yöneltmistir.Çalısmamız, her kaynak gibi yönetilmesi gerektigi savunulan ?süreçlerin yönetimi?üzerine kurulmustur. Firmanın da bir sistem oldugu düsünülürse, çalısmamızda süreçile kast edilen bir sistemin faaliyetlerini gerçeklestirmek için gerçeklestirdigi tümsüreçlerdir; üretim ve is süreçleri. Çalısmamızda is süreçleri yönetiminin üretimsüreçleri yönetiminden farkı degerlendirilmis, süreçlerle yönetime geçiste firmalarınyapısal degisimleri öngörülmüs ve süreç yönetimini uygulamak için adımlar önerilmistir.Otomotiv sektöründe dizayn, ürün gelistirme, üretim, sevkiyat ve destekleyici tümsüreçleri kapsayan gereklilikler ISO /TS 16949 kalite yönetim sistemi ilestandartlastırılmıstır. ISO / TS 16949 diger kalite yönetim sistemlerinden süreç yapısı ileayrılır ve müsteri ihtiyaçlarını karsılayacak bir sistem olusturmayı amaçlamaktadır.Çalısmamızda ISO / TS 16949' nun süreç yönetimini destekleyen noktalarıbelirlenmistir. Uygulama bir otomotiv yan sanayiinde yapılmıs; uygulama kapsamında,süreçlerle yönetime geçis için adımlar kısaca örneklenmistir. Uygulama yapılan firmadamüsteri gereklerini firma yapısına aktarmak ve gerçeklesmesinin kontrolünün projeyönetim sürecinde yapılması ve TS 16949'da müsteri gerekliliklerinden biri olan PPAPve APQP gibi birbirini destekleyen iki yönetim aracı ile bu faaliyetlerin saglanmasısebebi ile bu süreçler üzerinde örnegimizi detaylandırdık. Örnek süreçlerimiz içindegerlendirme kriterleri belirlenerek, mevcut durum degerlendirilmis, gelismesaglanabilecek noktalar ortaya konulmustur. Uygulama asamasında ortaya konulandiger bir nokta ise, bir süreç sonucuna bakarak basarılı gözükse de gelistirilmesigereken noktaların varlıgının ispatlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
Quality is defined as the appropriateness of requirements, which provide the customersatisfaction. Firms have had to apply different ways for about years, because of changedquality definition, altered with customer requirements. With the effects of competitivemarket, firms see the necessity of satisfying the customer requirements both inproduction activities and service activities, so focus on the ?processes? which add valuesto activities and verify a competitive advantage. Our project is focused on ?processmanagement?, because it is believed that processes have to be managed as other sources.If we thought that firms are systems in themselves, process means the whole activitieswhich are implemented, including business and production processes. In the project weclarify the differences of business process management and production processmanagement, predict the changes in the organizational framework firms faced whenimplementing process management and propose the steps can be used when starting toprocess management. In the automotive industry all the processes from design todelivery are standardized with the quality management system; ISO /TS 16949. ISO / TS16949 differs from the others because of its process based structure and targets settingup a system which is able to understand and satisfy customer requirements. During theproject we define the points of ISO / TS 16949 which support the process managementlogic. In the implement the project in an automotive firm supplier and we illustrate thesteps of starting process management. We have detailed the project managementprocess as an example process, because the customer requirements are defined andcontrolled and PPAP - APQP tools, which are also a customer requirement and supporteach other, are used in this section. We define the evaluation criteria for our exampleprocesses and exhibit the current situation. And it is seen that although the result of aprocess is successful, there might be points, which can be improved.