Mikrodalga ısıtma sistemlerinde yarık anten tasarımı
Slot antenna design in microwave heating systems
  1. Tez No: 223075
  2. Yazar: HAKKI YAVUZ AKAGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELÇUK PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Mühendislik Bilimleri, Endocrinology and Metabolic Diseases, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalgalar, Yarıklar, Resonatör, HFSS, Mikrodalga fırın, Microwaves, Slots, Resonator, HFSS, Microwave Oven
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, mikrodalga ısıtma sistemleri incelenmiş, 2.45 GHz de çalışan bir mikrodalga fırının bilgisayar benzetim yazılımlarından HFSS (High Frequency Structure Simulator) ile simulasyonu yapılmıştır. Tasarım aşamasında, önce dalgakılavuzunun parametreleri giriş yansıma katsayısını en az yapacak şekilde hesaplanmış ve ardından resonatör dalgakılavuzuna uydurulmuştur. Daha sonra resonatör içerisine yük konularak daha önceden elde edilmiş değişkenlere göre fırının çalışmasının simulasyon yapılmış ve dalgakılavuzundan yüke enerji aktığı görülmüştür. Bütünleşmiş sistemin başarımının izlenmesi için rezonatör içerisine çeşitli boyutlarda yük konularak daha önceden elde edilmiş değişkenlere göre giriş yansıma katsayısı tekrar hesaplanarak fırının çalışmasının başarım simülasyonu yapılmış ve dalga kılavuzundan yüke enerji aktığı görülmüştür. Sonuç olarak elde edilen giriş yansıma katsayıları kaynaklarda belirtilen benzer çalışmalarla uygunluk göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study microwave heating systems are investigated. A microwave oven operating at 2.45 GHz is being simulated by a computer program. The name of the program is HFSS (High Frequency Structure Simulator). In the design period the parameters of waveguide are calculated to minimize the reflected power inside the waveguide, and then cavity parameters are calculated in order to match to the waveguide. Then a load is inserted inside the resonator. During the simulation it is investigated that energy reaches to the load. In order to analyze the efficieny of both waveguide and resonator together, a load is inserted into the resonator. The input reflection coefficient is again calculated. It is seen that the energy penetrates into the load. The input reflection coefficient is consistent with the experiments that are done in literature.The further information can be found in the index section.