Askı durumundaki helikopter rotor sisteminin aerodinamik analizi
Aerodynamic analyses of the helicopter rotor system in hover
  1. Tez No: 223082
  2. Yazar: MURAT CANIBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. RÜSTEM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter, Rotor, Askı, Helicopter, Rotor, Hover
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada askı durumundaki helikopter rotor sisteminin oluşturduğu akım alanı incelenmiş, sayısal ağ oluşturucu olarak Gridgen ve çözücü olarak ANSYS CFX 10 adlı yazılımlar kullanılmıştır. İlk olarak burulmasız, ok açısız, dikdörtgen iz düşümüne sahip, 6 açıklık oranlı ve NACA0012 profiline sahip bir rotor, daha sonra kökten uca 10 0 burulmalı AH1G rotoru incelenmiştir. Hesaplamalar ilk durum için farklı uç hızlarında (Mt=0.44 ve 0.73) ve ?c= 8 0 kollektif açıda, ikinci durumda ise Mt=0.65 uç hızı olmak üzere değişik akış koşulları için yapılmıştır. İlk bölümde rotora dönme hareketi çoklu eksen takımı ve frozenrotor ilişkisi ile verilmiş, ikinci rotor için ise tüm akım alanı döndürülmüştür. Tüm çözümler zamandan bağımsız daimi akış hali için yapılmıştır. Elde edilen yüzey basınç değerleri, farklı radyal istasyonlardaki deneysel verilerle karşılaştırılarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present study, numerical solutions of the helicopter rotor blades in hover have been carried out. The flow field around the three dimensional helicopter rotor blades is investigated by using CFD software, ANSYS CFX 10. Two different rotor systems analysed. The first rotor system studied is CaradonnaTung rotor which have blades with no twist or taper, aspect ratio six, with a NACA0012 airfoil section. The second one is AH1G rotor with a 10 0 linear twist from root to tip. The computations are obtained for various flow conditions with different tip Mach numbers (Mt=0.44 and Mt=0.73) and a collective pitch setting (?0= 8 0 ) for CaradonnaTung rotor and finally with a tip Mach number Mt=0.65 for AH1G rotor. The Computational domains are generated by Gridgen grid generation software. In the first case, the rotation of the rotor blades are given by a multiple reference frame and a fr ozenrotor relationship whereas in the second case there is a whole domain rotation. All the solutions are obtained for steadystate condition of flow. The Cp values obtained at the different radial stations and compared with the experimental results are introduced.