Örtülü elektrotlarda gaz ve partikül emisyonunun incelenmesi
The examination of gas and fume emission in covered electrodes
- Tez No: 223083
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN DİKİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik ark kaynağı, İnsan sağlığı, Gaz ve Partikül Emisyonu, Electric arc welding, Human Health, Gas and Fume emission
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, elektrik ark kaynağı sonrası kaynak elektrotlarının yakılmasıyla oluşan gaz ve partiküllerin emisyonu incelenmiştir. Kaynak yöntemleri arasında en çok kullanılan yöntemlerden biri olan elektrik ark kaynağı esnasında ortaya çıkan gaz ve partiküller gerekli önlemler alınmazsa kaynakçı ve ortamdaki diğer çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çalışmanın kapsamı dâhilinde elektrik ark kaynağı sonrası oluşan gaz ve partiküllerin miktarını etkileyen faktörler, kaynak işleminin insan sağlığı üzerindeki etkileri, elektrik ark kaynağı, elektrik ark kaynak elektrotları ve örtü türlerine göre bünyelerinde ihtiva ettikleri malzemeler yer almaktadır. Kullanılan elektrotlar için elde edilen gaz ve partikül emisyon değerleri tablolar halinde verilmiştir. Elde edilen sonuçlar mevcut standartlarla karşılaştırılıp, yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the emission of gas and fumes of welding electrodes that are generated after electric arc welding is examined. If needed precautions are not taken during the electric arc welding, which is one of the most important process among welding processes, generated gas and fumes can effect the health of welders and the other workers existing in the same circumstance in bad manner. In the scope of this study the factors which effect the amount of gas and fume amounts after electric arc welding, the effects of welding process on human health, electric arc welding, electric arc welding electrodes and the materials that they contain according to their cover types take place. Obtained emission values of used electrodes? gas and fumes are given in tables. Obtained results are compared with existing standarts and are interpreted.