Stress distribution and elasto plastic settlements under shallow foundations
Yüzeysel temeller altında gerilme dağılımı ve elasto plastik oturmalar
  1. Tez No: 223085
  2. Yazar: BORA OKUMUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SAĞLAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin mekaniği, Zemin gerilmesi, Zemin deformasyonu, Soil mechanics, Soil stress, Soil deformation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada, yüzeysel temel inşaatının sonucunda zeminde meydana gelen gerilmeartımları ve elasto plastik oturmalar ele alınmıştır. Klasik ve modern yöntemlerkullanılarak zemindeki ani oturmaların hesaplanması mevzusu incelenmiş ve buyöntemlerin sonuçları kendi aralarında ve ayrıca saha ölçümleri ile karşılaştırılmıştır.Elastisite teorisinin sağladığı denklemler ile oturmalar, hesabın doğruluk oranınındüşük olmasına rağmen kolay ve hızlıca hesaplanabilir. Winkler yayları ise özelliklemütemadi kiriş veya radye temel olarak teşkil edilmiş yapı elemanlarında oluşanmoment ve kesit kuvvetlerinin hesaplanabilmesini sağlar, fakat zemine dair sadece birparametrenin yeraldığı bu yöntem ile hesaplanan oturmalar pek güvenilir olmayabilir.Ticari olarak paket halinde satılan ve özellikle mühendisler arasındaki kullanımıoldukça yaygın olan sonlu elemanlar programları, üretici firma ya da mühendisintecrübe ve uzmanlığını sunarak karmaşık problemleri, herkes tarafından çözülebilir birkonuma getirmektedir. Lakin bu programları kullanırken dikkatli davranmak gerekir,çünkü herhangi bir bilgi veya kullanım yetersizliği yanlış bir tasarımın ortayaçıkmasına kolaylıkla neden olabilir. Zeminin elasto plastik davranışını, yani gerilme ilesertleşmesi sürecini dikkate alan hiperbolik modeli kullanan bir sayısal yönteminverildiği bu çalışmada, bu yöntem ile elde edilen düşey oturma sonuçlarının, hem sonluelemanlar programı ile elde edilen değerlere hem de iki farklı vaka analizine dair sahaölçümleriyle iyi bir şekilde uyuştuğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the calculation of stress increments and elasto plastic settlements due tothe construction of a shallow foundation has been discussed. Conventional andcontemporary methods of estimating the deformation of soil in short term, has beeninspected and compared both between themselves and actual measurements from casestudies. The theory of elasticity gives simple equations where it is possible to estimate thesettlements quickly though in expense of accuracy. Winkler springs enables thecalculation of moments and forces acting on the structural elements designed asfoundations such as beams and rafts, while it is not a trustworthy method for thecomputation of the settlement since it only depends on one parameter for theconsideration of the soil. The finite element programs, which are commercial availableand very common amongst the professionals today, present the expertise ofprogramming firm/engineer for the solution of complex problems by anyone. Yet theyshould be approach with caution since the misunderstanding of the procedure leading toan invalid application may result in a design error. The numerical procedure given inthis study, which incorporates the well established hyperbolic model to mimic thehardening behavior of the soil, is shown to produce close results in vertical settlement tothe analysis with finite element method and to the field measurements of two differentcase studies.