Yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetimi ve uluslararası bir firmada uygulama
Competency based human resources management and an application in an international company
  1. Tez No: 223084
  2. Yazar: OYA ARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUFAN VEHBİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: insan kaynakları yönetimi, yetkinlik bazlı yönetim, yetkinlik, yetkinlik bazlı ise alım, bütünsel insan kaynakları sistemleri, human resources management, competency based management, competency, competency based recruitment, integrated human resources systems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada, insan yönetimi akımlarındaki son yaklasımlardan yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetimi, yetkinlik kavramından yetkinlikler merkezli bütünsel insan kaynakları sistemlerine kadar incelenmektedir. Bir yetkinlik bazlı yönetim modeli nasıl kurulduguna ve literatürdeki örnek uygulamaların neler olduguna deginilmektedir. İnsan kaynaklarının tarihsel gelisiminde geçmisten günümüze, içeriginde, bakıs açısında, amaçlarında ve uygulamalarında meydana gelen degisimler ve bu degisimler sonucu insan kaynaklarında yetkinlik bazlı yönetim gereksiniminin dogus sebepleri ele alınmaktadır. Literatürde firma ve insan kaynakları performans göstergeleri ve etkileyen faktörler ele alınarak yapılmıs olan arastırmalar, insan kaynakları uygulamalarının performansının firma performansına olan etkisinin pozitif oldugunu kanıtlamaktadır. Bundan hareketle, performansını arttırıcı yetkinlik bazlı uygulamalar gelistirmek üzere insan kaynaklarının bir fonksiyonu olan ise alım sistemine odaklanılmıstır. Türkiye'de yetkinlik bazlı ise alımı uygulamakta olan firmalardaki uygulamalar örnek olarak incelenmis, yapılan maliyetlere karsın sagladıkları katkılar sorgulanmıstır. Tüm bu arastırmaların sonucunda, uluslararası bir beyaz esya sanayi ve ticaret anonim sirketinde yetkinlik bazlı yeni bir ise alım modeli uygulaması önerilmistir. Yetkinlik merkezli bütünsel bir insan kaynakları sistemi kurmak için sirketin ise alımda böyle bir gereksinimi oldugu mevcut ise alım sistemi incelenerek ortaya konmustur. Sirket için öncelikle seçme-yerlestirme sürecindeki problemler ortaya konmus, bunlara üretilen çözümlerle yeni yetkinlik bazlı ise alım modeli uygulaması yapılandırılmıstır. Bu model uygulamasının sirkette kurulumu için hangi adımları izlemesi gerektigi süreç akıs semasında, zaman planı da gannt diyagramında gösterilmistir. Son olarak da firmaya maliyet kalemleri nelerdir ve buna karsın firma ne gibi katkılar elde eder, bunlara açıklık getirilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, competency based human resources management, the recent trend in people management, is investigated starting with competency concept up to integrated human resources systems with competencies in the center. It is continued to undertake how to build a model with competency framework and what the applications are in the literature. The change in the content, view, aims and applications of human resources management can be seen on the historical development of human resources and this change requires competency based approach. The researches in the literature say that the human resources applications? performance effects the companies? performances positively. For this reason this study focuses on the recruitment function of human resources to increase its performance by competency based approach. The applications in two companies were taken on hand as the examples in Turkey and the costs and benefits are questioned. After all, a new competency based recruitment model application is developed and advised for an international white good manufacturer and trade company. It is determined that there is a requirement of a competency based recruitment in order to build integrated human resources systems by investigating the current recruitment processes. Firstly, the problems of the current system are clarified, then the competency based new model is built on the solutions of these problems. For the model application, to determine the installation steps, the process flow chart is formed and gannt diagram is drawn for time plans. Finally, the cost items and expected benefits are explained.