Metal enjeksiyon tezgahına ergimiş metal besleme robotu tasarımı
Melted metal feeding design with robot in metal injection machines
  1. Tez No: 223090
  2. Yazar: SERVET TİMUÇİN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL GERDEMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Enjeksiyon, Otomatik Kepçe, Besleme Ünitesi, Metal Injections, Feeding Unit, Automatic Ladle
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu projede, basınçlı döküm üretim yöntemlerinden olan kalıcı kalıba metal enjeksiyonaergimiş metalin beslenmesinden bahsedilecektir. Robotlar, içinde bulundukları prosesteüstlerine düşen görevi hatasız denebilecek şekilde pratiğe döktükleri ve üretimsürelerini minimize ederek kaliteyi arttırmak adına ortaya koydukları katkılardandolayı sanayicilerin vazgeçilmezi haline gelmektedir. Çalışmada, ergimiş alüminyumupota içerisinden pres haznesine iletecek, 4 kg. ergimiş metal taşıma kapasiteli birotomatik besleme robotu tasarlanacaktır. Çalışmaya literatür girişiyle başlanacak,metal enjeksiyon yönteminin özellikleri, kullanılan makine, teçhizat ve otomatik beslemerobotunun modellenme adımları açıklanarak, maliyet analizi ve karlılığı ortayakonularak emsalleri ile karşılaştırılacaktır. Tüm bu verilere dayanılarak sisteminçeşitliliğinin değerlendirilmesi ve uygulanabilirliği hakkında yorumlar yapılacaktır.Tasarımın montaj teknik resmi timucin_yalcinkaya_teknik_resim.pdf isimli dosya tezmetnine ek olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this project, you will find a study about how melted metal is feeded in metal injectionprocess. Which is one of the pressure casting methods. Robots, are equipments whichare highly preferred by industrialist because of their high-performance abilities incasting processes and helps to minimize the cycle time. In this study, an automaticfeeding robot with the 4 kg carrying capacity will be designed to transport the meltedmetal from the furnace to the press reservoir. The study will be started with literatureentrance, features of the metal injection method, machines used, equipments, steps ofhow the automatic feeding robot modeled will be explained, cast analysis and the profitsof it will be showed. According to all these datum, evaluation and usability of thesystem?s varieties will be commented