Kablolarda elektriksel ve ısıl zorlanmaların sonlu elemanlar yöntemiyle çoklu analizi
Multi-analysis of electrical and thermal stresses in cables by finite element method
  1. Tez No: 223115
  2. Yazar: GÖKHAN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZCAN KALENDERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Gerilim, Kablo, Elektriksel Zorlanma, Isıl Zorlanma, Sonlu Elemanlar Yöntemi, High Voltage, Cable, Electrical Stress, Thermal Stress, Finite Element Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez çalışmasında, kablolardaki elektriksel ve ısıl zorlanmalar hakkında bilgiler verilmiş ve bu zorlanmalar altında kabloların farklı toprak koşulları, yerleşim, gömülme derinlikleri, toprak yüzey sıcaklığı gibi değişkenlere bağlı olarak sıcaklık dağılımları bulunmuştur. Özellikle nüfusun yoğun olduğu yerleşim merkezlerinde yeraltı kabloları kullanılmaktadır. Artan önemine karşılık, yeraltı kabloları, yalıtkanının sıcaklık sınırı ve iletkeninin akım taşıma kapasitesi dolayısıyla birçok yönden araştırılması ve kontrol edilmesi gereken bir konudur. Bu sebeple, kullanım alanı her geçen gün artan yeraltı kablolarındaki elektriksel ve ısıl zorlanmaların sonlu elemanlarla ortak çözümü yapılmıştır. Farklı yerleşimler, kablo düzenleri ve derinlikler için zorlanmalar incelenmiştir, sıcaklık dağılımları ve akım taşıma kapasiteleri bulunmuştur. Bulunan değerler, kablo üreticilerinin verdiği değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general information about electrical and thermal stresses in cables are given and under these stresses, the temperature distribution of cables according to different surrounding soil properties, different cable arrangements, different laying depth and different ground temperature values are found. Adding to increasing importance, because of the maximum allowable temperature of the insulation and the current carrying capacity of conductor limitations, underground cables are a very important subject that should be investigated and worked on. By this reason, multi electrical and thermal stresses of underground cables by finite element method are analyzed. Stresses in different laying, arrangements, depths are investigated and temperature distributions and current carrying capacities are found. The values obtained from analysis are compared with values given by cable manufacturers