Nikel kaplama banyolarında titanyum sepetlerin davranışı
Electrochemical behaviour of titanium baskets in watts type bath
  1. Tez No: 223116
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ FUAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titanyum Sepet, Nikel Kaplama Banyoları, Watt Banyosu, Polarizasyon, Oksijen Çıkısı, Akım Dagılımı, Titanium Baskets, Nickel Plating Baths, Watts Bath, Polarization, OxygenEvolution, Current Dstribution
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada, öncelikle nikel kaplama esnasında, sepetler içerisinde Watts Banyosu'nanikel anotların daldırılmasıyla yapılan elektroliz isleminde titanyum sepetlerin,uygulanan potansiyel aralıgında pasif davranıs sergiledigi gösterilmektir. Elektrolitiknikel kaplamada anot verimi %100 iken katot verimi, nikelin yüzeyinde kısmi hidrojençıkısı nedeni ile %95-97 aralıgındadır. Bunun sonucunda kazanım banyosundan vekademeli yıkama banyolarından geri kazanılan nikel kimyasalları her zaman nikelbanyosunun ihtiyacı olan nikel ilavesinden daha fazladır. Bu çalısmada, anot nikelçözünme veriminin azaltılarak geri beslenen nikelle banyonun ihtiyacı olan nikelin nasıldengelenebilecegi arastırılmıstır. Bu nedenle anot akımının bir kısmının oksijen çıkısıolarak gerçeklestirilmesi için çözünen nikel ile çözünmeyen anot kombinasyonlarınınçalısma kosulları saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrochemical behaviour of titanium baskets that are beingextensively used in Watts Type Nickel Plating Baths are investigated in the range ofplating potentials. In electrolytic nickel plating processes anode processes is muchefficient than cathode processes due to the hydrogen evolution. Recovered nickel fromrinse baths are higher than that is consumed in the electrolysis, so to reduce thedissolution efficiency of anode, in order to balance the nickel need in bath is examined.For this reson, nickel anode and DSA coupled with together and oxygen evolutionconditions are determined from DSA.