İstanbul'da kent formunun mekansal analizi
The spatial analysis of urban form in İstanbul
- Tez No: 223191
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Urban Form, Multiple Regression, Istanbul
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, çoklu regresyon modeli kullanılarak İstanbul ilinde kent formununmekansal analizi farklı oluşum zamanına sahip, farklı nitelikteki çeşitli ilçelerdenseçilmiş 80 ayrı örneklem alan üzerinden, on farklı değişkenin yardımı ile yapılmıştır.Yoğunluk, yol alanı, yapıadası büyüklükleri, konut fiyatı, arazi değeri, denize olanuzaklık, tarihi merkeze olan uzaklık, altmerkeze olan uzaklık ve TEM ya da E5'e olanuzaklık başlıkları altında toplanan değişkenlerin farklı kademelerde regresyon analizinesokulmasıyla ortaya çıkan sonuçlar eski yerleşme dokuları hakkında bilgi verici olduğugibi, bundan sonra oluşacak olan yeni yerleşme alanları için de veri tabanı oluşturabilir.Kent formunu etkileyecek unsurlar göz önünde tutularak, değişen tercihler ile birliktekent formu elemanlarının nasıl değiştiğine ve değişeceğine ışık tutması sebebiyle kentingelişimi ile ilgilenen bütün disiplinlere kentin sağlıklı gelişimine yardımcı bir çalışmadır.Anahta r Kelimeler: Kent formu, Çoklu Regresyon, İstanbul
Özet (Çeviri)
In this study by using the multiple regression model, the spatial analysis of urban formin Istanbul is done in eighty different case study areas as they have different historic albackgrounds and properties by the help of ten variables. Density, road area, size of theurban block, house price, land price, distance to the historical centre, distance to thesubcenter, distance to the sea and distance to the main roads like TEM and E5 are thevariables which are used in different stages to have the spatial analysis and the results ofthe study gives information about the different structures of urban forms that occuredup to now, and is a database for further new urban forms. With t he changing trends andalso the factors influencing urban form, study shows how the elements of urban formchanged and in what way they will change in the future. As a result of this, the study canbe helpful for the disiplines related to the urban develeopment to have a better city.