Tedarik zinciri yönetiminde kullanılan elektronik veri değişimi sisteminin performansını etkileyen faktörler
Factors which affect to performance of electronic data interchange(EDI), implemented in supply chain management
  1. Tez No: 223192
  2. Yazar: BERK AYVAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERSAM BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik veri degisimi, performans faktörleri, EDI performans, Electronic Data Interchange, EDI performance factors, EDI performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 435
Özet
Bu çalısmada, regresyon analizi yöntemi kullanılarak, literatür arastırmaları sonucunda belirlenen EDI performans faktörlerinin EDI uygulamaları yoluyla performans üzerindeki etkileri incelenmistir. Bu amaç dogrultusunda EDI performansını etkileyen 5 faktör ve bunlara baglı 19 alt faktör belirlenerek ,bu kriterler ile performans arasındaki iliskiyi gösteren bir model gelistirilmistir. Çalısmada performans faktörlerinin EDI performansları üzerindeki etkilerini incelemek için anket çalısması yapılarak gerekli veriler toplanmıstır. Analizler neticesinde 5 farklı performans iyilesmesi üzerinde performans faktörlerinden hangilerinin etkili oldukları ortaya konmustur. Çalısmanın ikinci asamasında ise EDI sistemini 3 yıldan az ve 3 yıldan fazla kullanan firmalar için aynı analizler yapılarak performans faktörleri yanında sürenin de performans degerleri üzerindeki etkisi gözlemlenmeye çalısılmıstır. Bu analiz sonucunda firmalara EDI kullanım sürelerine göre performans degerlerinde iyilesme saglamak için ne tür kriterler üzerine yogunlasmaları gerektigi tavsiyelerinde bulunulmustur. Bu çalısmada firmalara performans iyilesmelerinden artıs saglamak için ne tür kriterler üzerine yogunlasmaları gerektigi konusunda yol göstermektedir. Bu sekilde firmaların kaynak ve zamanlarını daha etkin olarak kullanmaları saglanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, some performance factors are determined after literature review, which affect EDI performance via EDI implementation, by using regressions analysis method. For this aim, 5 factors and 19 sub-factors which influence the performance are determined, and then a model, describing the relationship between the performance factors and EDI performance, is developed. In order to collect data on the topic, a survey is conducted among sectors ranging from retail; automotive to logistics etc. The result of the analysis of the survey sheds light on which factors affect the performance via EDI implementation. In the second section of the study, the same analysis is repeated separately for the firms which use EDI in a duration less than 3 years and more than 3 years. The aim of the second section is to describe the effect of time on performance. In the light of the results of the analysis, the effects of performance factors on EDI performance are determined according to how long EDI is employed. To conclusion, this study shows to firms that which factors have a positive effect on EDI performance; as a result firms can use their sources and time more effectively.