Az sönümlü sistemlerde Ziegler-Nichols yönteminin iyileştirilmesi
Improvement of Ziegler-Nichols method for the underdamped systems
- Tez No: 223193
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM EKSİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ziegler-Nichols, Az Sönümlü Sistemler, Tepe gözlemleyicisi, Underdamped systems, Ziegler-Nichols Method, Peak Observer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalısmada, klasik Ziegler-Nichols yöntemini Tepe Gözlemyicisi (Peak Observer)yöntemi ile birlikte kullanarak az sönümlü sistemler için yeni bir adaptif PID kontrolörtasarımı yapılmıstır. Literatürde verilen PID kontrolörler için ayarlama formüllerininbüyük bir çogunlugu asırı sönümlü sistemlere uygundur. Sistemin az sönümlü sistemözelligi gösterdigi durumlerde ise bu formüller gerekli performansı gösterememektedir.Bu alanda yapılan çalısmalr oldukça azdır ve de pratikte operatör genel olarak denemeyanılma yolu ile ayar yapmak zorunda kalmaktadır. Bu çalısmada az sönümlü sistemleriçin çok yetersiz sonuçlar veren Ziegler-Nichols yönteminin bu tip sistemler içinperformansının iyilestirilmesi hedeflenmistir. Bu hedef gerçeklenirken ise TepeGözlemleyicisi yöntemi kulanılmıs ve sonuçta ortaya az sönümlü sistemler için adaptifbir PID kontrolör tasarımı çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study using the classical Ziegler-Nichols with the Peak Observer method, a newadaptive PID controller method is obtained for underdamped systems. Most of the PIDtuning formulas given in the literature are adequate for the plants with over-dampedstep response. However when the plant has an underdamped response these formulasdo not have an effective performance. The researches made in this field are very limitedand in practice, one may have to tune the PID controller manually throuh trial anderror for the plant with underdamped step response. This study aims to improve theperformance of the Ziegler-Nichols method that gives unacceptable results under thecondition of controlling an underdamped system. To achieve this goal inspired by thePeak Observer method used originally for a fuzzy PID structure, at the peak values ofthe system output the parameters of the Z-N method is retuned by two multipliers usedin this study. As a result a new method that can be called as an adaptive PID method forthe underdamped systems is developed.