İlintili sönümlenmiş kanallarda uzay-zaman kodlaması
Space-time coding in correlated fading channels
- Tez No: 131074
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzay-zaman kodları (STC), çeşitleme, evrişimli kodlar, kafes kodlamalı kiplenim (TCM), kod bölüşümlü çoklu erişim (CDMA), Space-time coding (STC), diversity, convolutional coding, trellis coded modulation (TCM), code division multiple access (CDMA)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İLİNTİLİ SÖNÜMLENMİŞ KANALLARDA UZAY-ZAMAN KOD LAMASI Müge Yılmaz ÖZ Bu tezde öncelikle ilintili Rayleigh sönümlü kanallarda uzay-zaman kafes kodlarının (STTC) başarımı incelenmiştir. Bir dönüşüm tekniği kullanılarak ilintili kanallar ilintisiz hale getirilmiş, böylelikle STTC'nin ilintisiz kanallardaki başarım ölçütleri rahatlıkla kullanılabilmiştir. Burada verici ilintisi, alıcı ilintisi ve verici/alıcı ilintisi olmak üzere üç durum incelenmiştir. Sabit ilinti ve Gauss ilinti modelleri kullanılmıştır. Sabit ilinti modeli için, ilinti katsayısının ve alıcı anten sayısının sistem başarımına etkisi incelenmiştir. Yapılan benzetim çalışmalarında, ilintili sistemlerin ilintisiz sisteme göre daha kötü başarım gösterdiği ve artan ilinti katsayısına bağlı olarak sistem başarımının giderek kötüleştiği görülmüştür. Ayrıca artan alıcı anten sayısına bağlı olarak sistem başarımı da artmıştır. Gauss ilinti modelinde, farklı verici anten uzaklıkları için benzetim çalışmaları yapılmış ve sistem başarımının giderek arttığı görülmüştür. Daha sonra, çok-yollu sönümlü kanalları modellemek için Nakagami-m dağılımı kullanılmıştır. Nakagami-m dağılımının tercih edilmesinin nedeni, daha esnek bir kanal modeli olması, Rayleigh ve tek yanlı Gauss dağılımları özel durum olarak içermesi ve ayrıca Rayleigh dağılımdan daha ciddi ya da daha az ciddi sönümlemeleri de modelleyebilmesidir. Nakagami-m dağılımlı kanallarda, STTC için tekrar üst sınır eşitliği yazılmıştır. Yapılan benzetim çalışmalarında, ters sönümlemeleri parametresi m 'in ve alıcı anten sayısının sistem başarımına etkisi incelenmiştir. Artan m değeri ve alıcı anten sayısı için sistem başarımının giderek arttığı görülmüştür. Son olarak uzay-zaman kodları (STC), CDMA yöntemlerinden DS-CDMA ve MC- CDMA ile birleştirilmiş, üç farklı sistem elde edilmiştir. Elde edilen sistemlerin başarımları birbirleri ile ve kodlanmamış DS-CDMA ile karşılaştırmıştır. Sistemlerin karşılaştırılması sırasında düz sönümlü kanal kullanılmış ve sönümlenmenin yavaş ya da hızlı olmasına göre iki durum incelenmiştir. Yüksek Eb/N0 değerlerinde, kodlanmış sistemlerin kodlanmamış DS-CDMA sisteme göre daha iyi başarım sağladığı görülmüştür. Yavaş sönümlü kanalda STB kodlanmışMC-CDMA sistemin ve hızlı sönümlü kanalda STT kodlanmış DS-CDMA sistemin en iyi başarım gösterdiği görülmüştür. Daha sonra yayılım dizisi uzunluğunun, kullanıcı sayısının ve alıcı anten sayısının elde edilen sistemlere etkisi incelenmiştir. Walsh dizisi kullanıldığında, dizi uzunluğunun sistem başarımında etkisi olmadığı ve MC-CDMA'de artan kullanıcı sayısı ile sistem başarımının düştüğü görülmüştür. En büyük-uzunluklu dizi kullanıldığında, artan dizi uzunluğu ile sistem başarımının arttığı ve artan kullanıcı sayısı ile sistem başarımının düştüğü görülmüştür. Alıcı anten sayısının artırılması, diğer sistemlerde olduğu gibi sistem başarımını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
SPACE-TIME CODING IN CORRELATED FADING CHANNELS Müge Yılmaz ABSTRACT This thesis is primarily concerned with the performance of space-time trellis codes (STTC) in correlated Rayleigh fading channels. By using a transformation technique, correlated channels are transformed into uncorrelated channels, so the performance criteria for uncorrelated STTC can be used easily. Three correlation conditions are considered here as transmit correlation, receive correlation and transmit/receive correlation. The correlation between the antennas is modeled by a constant correlation coefficient and Gaussian correlation. For constant correlation model, the effect of correlation coefficient and receive antenna number on system performance is investigated. In simulations, it was seen that the performance of correlated systems are worse than uncorrelated systems and system performance gets worse with increasing correlated coefficient. Also, system performance gets better with increasing receive antennas number. In Gaussian correlation model, simulations are made for different transmit antenna distances and it was seen that system performance gets better. Then, Nakagami-m distribution is used for modelling multipath fading channel. The reason of using Nakagami-m distribution is that it is more flexible channel model, contains Rayleigh and one sided Gauss distributions as a special case and can model the fading which is more serious or less serious than Rayleigh fading. The upper bound equation is again written for STTC in Nakagami-m distributed channels. In simulations, the effects of inverse fading parameter m and receive antenna number on system performance are investigated. It was seen that system performance gets better with increasing m value and receive antennas number. Finally, space-time codes (STC) are combined with CDMA techniques DS-CDMA and MC-CDMA, three different systems are obtained. The performance of systems are compared with each other and uncoded DS-CDMA. It was seen that the performance of coded systems are better than uncoded DS-CDMA system for high EbIN0 values. During the comparation of sytems, flat fading channel was used and two conditions were considered as slow fading and fast fading. It was seen uithat, in slow fading channel, the performance of STB coded MC-CDMA system and in fast fading channel, STT coded DS-CDMA system is better. Next, the effects of code sequence length, user number and receive antenna number on system performance are investigated. With Walsh sequence, it was seen that there is no effect of sequence length on system performance and at MC-CDMA, system performance gets worse with increasing user number. With maximum- length sequence, system performance gets better with increasing sequence length and gets worse with increasing user number. Also, increasing receive antenna number increases the system performance similar to other systems.