Modeling and simulation of a conventional helicopter
Geleneksel bir helikopterin modellenmesi ve simülasyonu
  1. Tez No: 223195
  2. Yazar: FAHRİ ERSEL ÖLÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİM RÜSTEM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter, modelleme, benzetim, uçuş testleri, uçuş dinamiği, Helicopter, modeling, simulation, flight tests, flight dynamics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışması UH-60A Blackhawk helikopterinin FLIGHTLAB yazılımı ile modellenmesini, analizini ve uçuş test verileriyle de kıyaslanmasını içermektedir. Öncelikle kapsamlı bir modelleme ve anliz programı olan FLIGHTLAB tanıtılmış, temel modelleme yapısı ve yapı taşları kullanılarak basit modellemeler ve analizleri gerçekleştirilmiştir. Helikopter modellenmesi ve analizine yönelik geliştirilen bu yazılım ile UH-60A helikopteri ayrıntılı olarak modellenmiş, bu aşamada fiziksel özellikler ile model parametreleri arasındaki ilişki kurularak helikopter her iki yönden de tanıtılmıştır. Analizler örnek uçuş test verilerinin sağlanmasına yönelik gerçekleştirilmiş ve sonuçlar bu yönde değerlendirilmiştir. Sonuçlar uçuş dinamiklerinin uygun şekilde sağlandığını göstermektedir. Böylelikle başarısı ispatlanmış model üzerine ileride yapılacak çalışmalar için tavsiyelerle yol gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study includes of UH-60 Blackhawk helicopter modeling, analysis and validation with flight test data using FLIGHTLAB software. Primarily FLIGHTLAB software, which is a comprehensive modeling and analysis environment, is introduced. Its structure and basic elements are briefly explained and exemplary analyses performed. This software was developed for modeling and analysis of helicopters; therefore it was used for detailed modeling of UH-60A helicopter. In that section relation of physical properties to the modeling parameters is explained in either way while introducing the UH-60A helicopter. Analyses are performed to validate the model with those of Flight Tests and results are interpreted in comparison. Results showed the validation of flight dynamics. After proving this success prospective studies with that model are guided with some offers.