Madencilik yatırımlarında risk analizi ve bir uygulama
Risk analiysis for investing in mining industry and an application
- Tez No: 223200
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAMET GÜRBÜZ ERÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Boksit madenciligi, Madencilik yatırımı, Risk analizi, Bauxite mining, Mining investment, Risk analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalısmasında, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte özellikle ulastırma, insaat ve ambalaj sektörlerinde kullanımı her geçen gün artan ve 21. yüzyılın vazgeçilmez metali haline gelen Alüminyum metalinin elde edildigi boksit madenciligi yatırımlarının risk analizi yapılmıstır. Uygulama sahası olarak ta, ülkemiz en büyük boksit rezervlerinin bulundugu Seydisehir bölgesi seçilmis olup, halen bölgede devam eden yatırımlardan biri olan Dogankuzu boksit madeni sahası ele alınmıstır. Yapılan degerlendirmeler ve hesaplamalar sonucunda; Al2O3 tenörü %57,98 olan 3.755.000 ton rezerve sahip Dogankuzu boksit madeninin açık isletme yöntemiyle isletilecegi ve isletme süresinin 19 yıl olacagı anlasılmıstır. Tüm maliyetler göz önüne alınarak iki ayrı durum için iki farklı nakit akıs tablosu düzenlenmistir. Birinci durumda, toplam yatırım tutarının %100 özsermaye ile karsılanacagı, böylece yatırımın net bugünkü degerinin (NBD) %15 indirgeme oranı ile 31.102.530 $, iç karlılık oranının (KO) %24,90 ve geri ödeme süresinin (GÖS) ise 7,17 yıl olacagı hesaplanmıstır. kinci durumda ise toplam yatırım tutarının %50 özsermaye + %50 banka kredisi ile karsılanacagı öngörülmüstür bu durumunda ise yatırımın net bugünkü degerinin yine aynı indirgeme oranı ile 18.907.839 $, iç karlılık oranının %21,15 ve geri ödeme süresinin ise 9,50 yıl olacagı anlasılmıstır. Yapılan risk analizlerinde ise, simülasyonlar sonucunda; NBD'lerin pozitif olma (0'dan büyük) ve 30 milyon $'dan büyük olma olasılıklarının birinci durumda sırasıyla 0,716 ve 0,422, ikinci durumda ise yine sırasıyla 0,630 ve 0,376 oldugu ortaya çıkmıstır. Benzer sekilde KO'ların %15'den büyük olma olasılıgı birinci durum için 0,81 ve ikinci durum için 0,69, GÖS'lerin ise 10 yıldan küçük olma olasılıkları birinci ve ikinci durum için sırasıyla 0,890 ve 0,838 olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the risk analysis of a bauxite deposit is carried out which Aluminum metal is produced and used heavily in transportation and construction industry in the 21st century. As an example study Dogankuzu bauxite deposit, located in Seydisehir area evaluated, which is the one of biggest bauxite reserve in Turkey is economically. After the evaluation, it is found that Dogankuzu bauxite reserve contains 3.755.000 tonnes of %57.98 Al2O3 and the ore body can be mined in 19 years. For 2 different cases, 2 different cash flow schemes prepared. In the first one, 100% of total investment is financed from company?s own resources and in the second, %50 will be from the internally generated funds and the rest will be depth financed. In the first case, NPV is $ 31.102.530 (at %15 discount rate), IRR is %24.90 and a PP is 7.17 years. As the investment is supported by the bank credit, the NPV calculated as $ 18.907.839, IRR as %21.15 and a payback period as 9.50 years. In the risk analysis, by using Monte Carlo simulations, the probability of NVP to be positive is 0,716 and exceeding 30 million $ is found as 0.422 for the first case, and 0,630 and 0,376 respectively for the second case. Similarly, the probability of IRR are to be higher than %15 are 0.81 and 0.69 for the first and second cases. Another evaluation showed that the probabilities for the PP to be less than 10 years are 0.890 and 0.838