Bilyeli perdahlama işleminin sonlu elemanlar yöntemi ile simülasyonu
Finite element modeling of ball burnishing
  1. Tez No: 223199
  2. Yazar: ERGÜL HAS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR LİVATYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilyeli Perdahlama, Artık Gerilme, Sonlu Elemanlar Yöntemi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Basarılı bir bilyeli perdahlama uygulaması için proses parametrelerini belirlemek amacı ile yapılan sınama-yanılma çalısmaları, zaman ve maliyet açısından büyük kayıplara sebep olmaktadır. Bu çalısmada statik kapalı sonlu elemanlar yöntemi ile gerçeklestirilen iki ve üç boyutlu düsük deformasyonlu bilyeli perdahlama benzetimlerinde parça yüzeyi ve kalınlıgı boyunca olusan artık gerilme dagılımı incelenmis ve gelistirilen sayısal modelin dogrulanması için endüstriden temin edilen sınırlı deneysel veriler ile karsılastırılmıstır. Ti6Al4V alasımının elastik-rijit peklesmeli plastik malzeme modeli kullanılarak gerçeklestirilen benzetimler sonrasında yüzeyde ve kalınlık boyunca alınan artık gerilme verilerinde deney verileriyle egilimler açısından benzerlik, en büyük ve en küçük degerlerde ise sapmalar gözlenmistir. Özellikle, kısa sürede yapılan iki boyutlu benzetimler, deneysel verilerden farklı olarak X yönündeki (paralel) artık gerilme pozitif (çekme) degerde elde edilmistir. Üç boyutlu analizlerde ise yüzeydeki ve yüzeyin hemen altındaki degerler çok yakın bulunmus, derine inildikçe deneysel verilerle aradaki sapma miktarı büyümüstür. Sınır kosullarının daha saglıklı temsil edildigi büyük modeller kullanıldıgı zaman, deneysel ölçümlere çok yakın sonuçlar elde edilebilecegi gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Try outs in order to determine the optimum process parameters for a ball burnishing process with acceptable performance, causes excessive losses in time and cost. In this investigation, static implicit finite element method was used to simulate the low plasticity ball burnishing process with two-dimensional (2D) and three dimensional (3D) models. The residual stress distribution along surface layer and depth of the material were investigated and to confirm the models, simulation results were compared with limited experimental data from the industry. After the simulations performed using Ti6Al4V elastic-plastic model, results were obtained over the surface layer and depth of material showed similarities of trend with the experimental data; however, the maximum and minimum values had some significant deviations. Especially, in the 2-D simulations tensile residual stresses were obtained in the X (axial) direction contrary to the experimental data. In the 3-D simulations, residual stresses on the surface and on the layer underneath the surface were very close to the experimental data; however, the deviation increased towards the depth of material. This study showed that when larger models were used, with more representative boundary conditions, closer results to the actual process would be obtained. Keywords : Ball Burnishing, Residual Stress, Finite Element Method