Single phase induction motor speed control using PWM AC chopper for fan applications
Fan uygulamaları için tek fazlı asenkron motorun darbe genişlik modülasyonlu AA kıyıcısı hız kontrolü
- Tez No: 223212
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek Fazlı Asenkron Motor, AA Kıyıcısı, Darbe Genislik Modülasyonu, Sıcaklık Kontrolü, Single Phase Induction Motor, AC Chopper, Pulse Width Modulation, Temperature Control
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezde fan uygulamalarında kullanılmak üzere tek fazlı sürekli kapasiteli bir asenkron motor için bir hız kontrol ünitesinin tasarımı ve gerçeklenmesi anlatılmıstır. Motorun girisine gelen alternatif geriliminin efektif değerini değistirmek için darbe genislik modülasyonlu (DGM) bir alternatif akım (AA) kıyıcısı kullanılmıstır. Böylece kaynak geriliminin efektif değeri ayarlanarak motorun hız kontrolü yapılmıstır. Fan uygulamasında devrenin kapalı çevrim çalısması için ısı geri beslemeli referans devresi olusturulmustur. Hız kontrol ünitesinde olusan harmonik etkiler, TS EN 61000-3-2 harmonikli akım emisyon standartlarına bağlı kalınarak, bir giris filtresi ile süzülmüstür. Devrede var olan entegrelerin bağımsız olarak beslenmesi için ayrıca düsük güçlü doğru akım (DA) kaynakları tasarlanmıstır.
Özet (Çeviri)
This work presents a speed control unit for fan applications. A pulse width modulated (PWM) AC chopper that changes the effective value of the supply voltage applied to a single-phase induction motor. This variable supply voltage gives the ability to control the speed of the motor. For closed-loop operations a temperature feed-back reference circuit has been developed. Harmonics generated by the speed control unit are filtered by an input filter according to TS EN 61000-3-2 limits for harmonic current emissions standards. Design of low power supplies have been made in order to supply the IC?s (integrated circuits) in the circuit.