Öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufunun betonun durabilite özelliklerine etkisi
Effect of ground granulated blast furnace slag on durability properties of concrete
  1. Tez No: 223213
  2. Yazar: AZİZ GÖRKEM SARAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA HULUSİ ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Durabilite, Ögütülmüs Granüle Yüksek Fırın Cürufu, Merkezi Karma Tasarım Yöntemi, Lineer Polarizasyon, Yarı Hücre, Durability, Ground Granulated Blast Furnace Slag (GGBS), Central Composite Design Method, Linear Polarization, Half-Cell
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalısmada, beton üretiminde kullanılan ögütülmüs granüle yüksek fırın cürufunun betonun durabilite özelliklerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla, merkezi karma tasarım yöntemi kullanılarak, farklı karısım oranlarında 20 adet beton üretilmis ve bu betonlara ait numuneler üzerinde basınç dayanımı, kılcal su emme, hızlı klorür geçirimliligi deneyleri ile lineer polarizasyon (korozyon hızı), yarı hücre (korozyon potansiyeli) ve özdirenç deneyleri yapılmıstır. Ayrıca kür kosullarının etkisini de arastırmak için, deneyde kullanılan tüm betonlara ait numuneler havada ve suda kür edilmistir. Yapılan çalısmalar sonucunda, su kürü numunelerinin hava kürü numunelerine göre çok daha iyi sonuçlar verdigi ve cüruf oranının artması ile betonun durabilite özelliklerinde iyilesmeler meydana geldigi, dayanımının ise düstügü tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ground granulated blast furnace slag (GGBS) on the durability properties of concrete have been investigated. For this purpose, 20 concrete mixtures with different compositions have been produced according to the Central Composite Design Method and compressive strength, rapid chloride permeability, capillarity as well as, linear polarization and half-cell potential methods and also resistivity of concrete have been measured. Half of specimens were kept in air and the other half in water to investigate the effect of curing on the mentioned properties. At the end of this study, water-cured specimens have showed better durability properties than air-cured ones and improving durability properties of concrete and degradation of compressive strength was observed, when the slag rate was increased.